Adam Györki, presschef på Tui intervjuas i Morgonstudion. Foto: SVT

Efter förhandlingar – Greklandsflyget har landat

Uppdaterad
Publicerad

I månader har flygtrafiken i princip stått helt still – men i går hävdes UD:s avrådan för icke nödvändiga resor till ett antal länder.

Ett av länderna är Grekland – dit det första svenska charterplanet är tänkt att gå i dag.

Tui:s charterplan till Rhodos var tidigare uppskjutet på obestämd tid – men efter förhandlingar har de fått landningstillstånd och har nu landat på Rhodos.

Tui:s charterflygning till Rhodos från Arlanda skulle ha gått vid 7-tiden på torsdagsmorgonen men sköts upp på obestämd tid. Även SAS två flighter till Thessaloniki är inställda.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, sa tidigare under morgonen att de satt i förhandlingar med grekiska luftfartsverket och att de gjorde allt för att deras kunder ska få komma iväg.

– Det är så här: för att vi ska kunna landa så behöver det grekiska luftfartsverket signera ett antal papper. I och med att flighten sattes in väldigt sent och att situationen har varit komplicerad så är ännu inte allt pappersarbete gjort och därför har vi valt att skjuta på den här flighten, sa Adam Györki.

Under förmiddagen skrev Györki i ett sms till SVT att man äntligen har fått landningstillstånd i Grekland och runt lunch lyfte planet.

Grekland ångrade sig

I Morgonstudion förklarade Györki hur Tui resonerade när de satte in dagens Greklandsflyg.

– I samband med att UD sa att ”nu är det okej att resa till Grekland”, då var det också okej för grekerna att vi reser dit. Det var ungefär två veckor sedan och då valde vi att sätta in de här flygen.

– Sen kom uppgifter för ett par dagar sen om att man har ångrat sig i Grekland, man vill inte ha svenskar där eftersom situationen har varit för dålig med coronasmittan. Sen dess har vi jobbat för att våra resenärer ändå ska få komma på semester.

Borde ni inte ha avvaktat?

– Nej, det tycker jag inte. När UD sa att det var okej och grekerna sa att det var okej att komma då ville vi komma igång. Vi ville givetvis få iväg flyget.

SVT:s reporter på plats, Erik Galli, har pratat med Ali Rashidi som skulle ha åkt på en jobbresa till Thessaloniki med SAS.

– Jag tycker att SAS har skött det jättebra, så fort de vet något så informerar de. Det är inte flygbolagets fel, det är grekerna som inte kan bestämma sig, säger Ali.

Planet har landat

På flygplatsen fick de svenska passagerarna gå igenom en kontroll och toppsades på insidan av kinden, berättar Györki som befinner sig på plats.

– Det var inga problem alls och alla svenska är igenom kontrollen, säger Adam Györki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.