En typisk coronadag i Arlanda avgångshall när allt stod stilla. Men efter inrikesflygen öppnas det nu upp för mer utrikestrafik. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

UD lättar på avrådan – dessa länder får du besöka

Uppdaterad
Publicerad
Nu lättar UD på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men fortfarande finns restriktioner och oklarheter – exempelvis om Grekland verkligen tar emot direktflyg från Sverige. Däremot har researrangören Tui fått grönt ljus för två plan med svenska charterturister.

I går rapporterade nyhetsbyrån Reuters att Grekland stoppar direktflyg från Sverige. Hur det ligger till med resor från Sverige till Grekland, trots att UD:s avrådan försvinner, är därför oklart.

SVT Nyheter har varit i kontakt med UD:s presstjänst som uppger att ambassaden i Aten jobbar på att få klarhet i vad som gäller och att det inte finns något nytt besked sedan måndagskvällen.

Under tisdagen bekräftade researrangören Tui att man har fått grönt ljus för sina två planerade charterflyg som lyfter mot Rhodos den här veckan och nästa.

– Vi har haft en tät dialog med grekiska myndigheter där vi landade i att vi får flyga de här två flighterna och vara med och öppna upp resandet från Sverige lite försiktigt, säger kommunikationschefen Adam Györki till TT och fortsätter:

– Resandet måste ske på ett säkert och kontrollerat sätt. Resenärerna kommer att ha munskydd på planet och det kan bli aktuellt med coronatest på flygplatsen.

Här är länderna du kan resa till

I dag, den 30, juni lättar UD alltså på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Länderna som omfattas Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Dessutom Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Den slopade avrådan berör besöks- och turistresor.

Dagen efter beskedet från UD i förrförra veckan ökade trycket markant på researrangörernas bokningssajter. Populära semesterländer som Frankrike, Grekland, Italien och Spanien lockar, trots krångligare förhållningsregler under resan och varierande grad av restriktioner på resmålen.

Ellen Laurin, presskontakt på Swedavia som driver tio av Sveriges största flygplatser, säger att man kommer ha den bemanning som trafiken kräver men att det under dagen inte skett någon större ökning av resenärer.

– Från och med imorgon är det något mer trafik, i alla fall i Stockholm. Men det handlar fortfarande om låga nivåer, säger hon.

Avrådan gäller för Sveriges grannländer

För resebranschen, en av de stora förlorarna på pandemin, innebär reselättnaderna åtminstone lite ljus i ett annars kompakt mörker.

Men förutom för de 14 länder som nu fått grönt ljus kvarstår UD:s avrådan för övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet fram till den 15 juli. Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Och avrådan till länder utanför Europa är förlängd till den 31 augusti.

En avrådan från icke nödvändiga resor är emellertid inte sak samma som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. Viktigt är att känna till att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.

Försäkringsbolag ställer krav

Även för resor till de tio ”frisläppta” länderna bör försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger hon.

UD:s reseavrådan

Visa

Den 30 juni hävs utrikesdepartementet reseavrådan för resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern, samt Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Avrådan gällande icke nödvändiga resor till övriga länder inom EU, EES och Schengen gäller fram till den 15 juli. UD ska ta presentera en ny bedömning för dessa länder i god tid före det datumet.

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

Källa: Utrikesdepartementet

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet