En glassförsäljare i väntan på kunder på ön Salamina strax väster om Aten på måndagen. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Grekland stoppar direktflyg från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Direktflyg från Sverige till Grekland tillåts inte före den 15 juli, meddelar grekiska myndigheter enligt Reuters. Beslutet gäller även direktflyg från Storbritannien.

Från den 15 juni välkomnades flygresenärer från stora delar av Europa till Aten och Thessaloniki.

Den 1 juli öppnar alla flygplatser för internationella flighter, förutom till och från länder som fortfarande är allvarligt drabbade av pandemin – och till dem räknas Sverige och Storbritannien.

– Hela öppnandeprocessen är dynamisk och situationen kommer att kontinuerligt att ses över, säger premiärminister Kyriakos Mitsotakis, enligt Reuters.

Grekland hänvisar till EU:s riktlinjer för att fastställa vilka länder som ska anses ha hög risk för spridning av coronaviruset.

UD: Arbetar med att få klarhet i uppgifterna

Hittills har Grekland lyckats hålla nere smittspridningen till cirka 3 400 fall. Antal döda i virussjukdomen covid-19 är 191.

Den tidiga och omfattande nedstängningen förklarar varför landet klarat sig såpass bra jämfört med andra europeiska stater.

Svenska utrikesdepartementet lyfte nyligen sin avrådan från att resa till tio europeiska länder, däribland Grekland, och beslutet träder i kraft på tisdagen.

– Vi känner till uppgifterna och vår ambassad i Aten arbetar med att få klarhet i de här uppgifterna, säger Alexander Peyre Dutrey på UD:s presstjänst.

”Kontakta resebolaget”

– Vi uppmanar de som bokat att ha kontakt med sina resebolag och noggrant följa reseinformationen från UD som vi uppdaterar kontinuerligt, fortsätter han.

Resebolaget Apollo meddelar att de ställer in sina Greklandsflyg fram till den 15 juli.

– De som haft bokningar kommer att få, eller har redan fått information per mejl om att resorna avbokats och att de får pengarna tillbaka. Om de vill kan de så klart omboka till en senare resa, säger Annica Smith som är marknadschef på Apollo.

Både researrangören Tui och flygbolaget SAS inväntar en bekräftelse från grekiska myndigheter innan de ger besked om planerade resor.

Resebolaget Vings resenärer påverkas inte i nuläget.

– Vi har vårt första flyg den 25 juli, så för vår del ingen skillnad, säger Fredrik Henriksson som är kommunikationschef på Ving.

Det är oklart om grekiska myndigheter ämnar vidta åtgärder för att hindra brittiska resenärer att nå Grekland via andra färdvägar, skriver tidningen The Independent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet