Utrikesminister Ann Linde (S) tycker att Greklands beslut är beklagligt. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Ann Linde om Greklandsresor: ”Överväg lämpligheten”

Uppdaterad
Publicerad

UD kommer nu med nya signaler om svenskars resor till Grekland. Utrikesministern tycker att Greklandsresenärer behöver överväga lämpligheten av resor till landet under sommaren eftersom Grekland stoppar direktflyg från Sverige.

UD har hävt avrådan från resor till bland annat Grekland. Enligt UD:s presstjänst har de länder som det nu är okej att åka till börjat öppna igen efter coronapandemin, och förklarat sig villiga att ta emot resenärer – även från Sverige.

Men Grekland tvekar när det gäller svenskar. De vill inte ta emot några svenska direktflyg på sina flygplatser fram till den 15 juli.

Beslutet, som den grekiska regeringen fattade på måndagskvällen, skapade en hel del förvirring.

”Beslutet är beklagligt”

Det är beklagligt, tycker utrikesminister Ann Linde (S) som nu kommenterar Greklands agerande mot svenska resenärer i ett uttalande.

”Detta skapar både osäkerhet och oro för resenärer som planerat att resa från Sverige till Grekland i sommar. UD kommer att hålla löpande kontakt med grekiska ministerier och myndigheter” skriver hon i uttalandet.

UD:s avrådan är hävd sedan i tisdags, ändå tycker utrikesministern att man ska tänka sig för innan man far till Grekland.

”Svenska turister kan behöva överväga lämpligheten av resor till Grekland under sommaren”, skriver hon.

Rent formellt är detta inte någon avrådan, enligt Erik Karlsson, presskommunikatör på UD. Bara en uppmaning att tänka sig för och hålla koll. Men i dagligt tal ligger ”behöva överväga lämpligheten” rätt nära ”avrådan”. Frågan är hur folk ska bete sig som har en resa till Grekland bokad.

– Att överväga lämpligheten gäller alla länder. Det vilar ett stort ansvar på resenären vid varje resa att vara uppdaterad, säger Erik Karlsson.

Ny avrådan?

Kommer UD att återinföra avrådan från resor till Grekland igen på grund av det här förbudet mot direktflyg?

– Vi utvärderar kontinuerligt situationen, och en ny avrådan kan komma snabbt. Vi ger aldrig förhandsbesked om det, säger Erik Karlsson.

Helt stopp för flyg till Grekland är det dock inte. Researrangören TUI har fått tillstånd att landa två direktflyg till Grekland fram tills den 15 juli. Kommunikationschefen Adam Györki konstaterar dock att Greklands agerande har orsakat stor osäkerhet för flygbolag, researrangörer och resenärer.

– De vill öppna för svenska turister, och vi är kontinuerligt i kontakt med grekiska myndigheter. Nu har vi tillstånd för två plan, som ett slags pilotprojekt för att öppna Grekland även för svenska turister, säger Adam Györki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer