Förra året reste över 31 miljoner människor till Grekland och turismintäkterna ökade med nära 13 procent till motsvarande runt 197 miljarder kronor, enligt Greklands centralbank. Foto: John Alexander Sahlin/TT

Så vill Grekland rädda turismen i sommar

Publicerad

Turism är en av Greklands viktigaste näringar – en sektor som ser ut att kunna krossas av den pågående coronapandemin. Så här vill landet försöka rädda sommaren.

Covid-19 är EU:s värsta kris hittills – och Grekland är ett av de länder som spås drabbas hårdast av pandemin. Enligt prognoser kommer landets BNP att falla med nästan tio procent i år.

Samtidigt väntas Greklands statsskuld stiga till 196 procent av BNP – därtill kan landet komma att få en arbetslöshet på 19,9 procent.

Landet, som de senaste åren har genomgått en finansiell kris, är beroende av turismen. Enligt BBC står turismnäringen för 25 procent av landets BNP och en femtedel av alla greker jobbar inom sektorn.

Under högsäsong på sommaren jobbar över 200 000 personer enbart på de grekiska hotellen, enligt Hellenska hotellkammaren.

Vill ändå rädda sommaren

Förra året reste över 31 miljoner människor till Grekland och turismintäkterna ökade med nära 13 procent till motsvarande runt 197 miljarder kronor, enligt Greklands centralbank.

Men nu ser alltså sommaren, de viktigaste månaderna för turismen, att vara utom hopp. Åtminstone fram till sensommaren.

Samtidigt började Grekland lätta på restriktionerna redan i slutet av april. Under loppet av maj och juni kommer större rörelser, restauranger och kyrkor att kunna återöppnas. I slutet av juni kan det också bli aktuellt för vissa hotell, enligt Stelios Petsas, talesperson för den grekiska regeringen.

Omfattningen hänger på hur mycket transporter som är tillgängliga.

Enligt BBC håller grekiska forskare på att ta fram nya hälsoregler för turister. Landets turistminister Haris Theocharis uppger för BBC att det bland annat handlar om att social distansering kommer att vara ett krav och att hotellpersonal kommer att testas frekvent för att skydda turister.

Kommer dröja med flygresor

Dessutom försöker Grekland hitta ett sätt att göra det möjligt att resa till landet med flyg, även om man räknar med att folk framför allt kommer att komma med exempelvis bil eller buss.

– Först kommer vi se inrikesturism, därefter turister från grannländerna och till slut kommer turisterna från länder längre ifrån. I början kommer det vara säkrare att resa på land än att flyga så vi kommer se den sortens turister tidigare, säger Haris Theocharis till BBC.

Så sent som i tisdags meddelade lågprisbolaget Wizz att man avser börja flyga mellan Storbritannien och turistorter i Spanien respektive Grekland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet