EU-kommissionen planerar att rekommendera EU-länder att stegvis öppna upp för turism, rapporterar bland annat The Guardian. Så här kunde det se ut på Nyhavn i Köpenhamn innan coronakrisen. Foto: Erik Johansen, TT arkiv

EU: Möjligt att gradvis öppna turismen inom Europa

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen öppnar för ett ”försiktigt och gradvis” öppnande för turism inom EU, skriver de i ett pressmeddelande.Enligt Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande, kan det eventuellt bli möjligt att resa inom Europa redan till sommaren.

Coronakrisen har slagit hårt mot turistnäringen i EU:s medlemsländer.

Nu vill EU-kommissionen att turismen ska komma igång igen och under onsdagen presenterar de ett nytt åtgärdspaket för resor och turism, rapporterar TT.

”Så fort som den epidemiologiska situationen tillåter det bör folk kunna resa säkert och återförenas med sina familjer, för både affärer och turism”, står det i riktlinjerna som presenteras.

I en första fas kan reserestriktioner lättas upp mellan länder som har en liknande situation när det kommer till bland annat risken för smittspridning. I en andra fas kan alla kontroller lyftas bort. Just nu befinner vi oss fortfarande i vad EU-kommissionen kallar för ”fas 0”.

Kan bli aktuellt att resa i sommar

EU ger inte någon rekommendation om exakt när medlemsländerna bör öppna upp för utlandsresor. Men Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande, öppnar för att det kan bli möjligt att resa inom Europa redan till sommaren.

– Det kommer naturligtvis inte att bli en normal sommar för någon av oss. Men om vi arbetar tillsammans så behöver vi inte stå inför en sommar på hemmaplan, säger hon under en presskonferens, enligt TT.

Utöver rekommendationerna för hur ländernas gränser ska öppnas tar EU-kommissionen också upp en rad olika riktlinjer kring resande, exempelvis ett krav på ansiktsmask på flygplatser och flygplan.

EU: Gör vouchrar mer attraktiva

En del länder och reseföretag har velat se en öppning för att få göra undantag från konsumentskyddet och slippa återbetala resor som ställts in under coronakrisen. Men EU uppmanar istället rese- och flygbranschen att göra sina vouchrar mer attraktiva, enligt de riktlinjer som presenteras under onsdagen.

Redan den 15 maj kommer Estland, Lettland och Litauen öppna gränserna mellan varandra, för att möjliggöra resor mellan de baltiska länderna.

Det finns även planer på att öppna gränsen mellan Tyskland och Tjeckien och i juni öppnar Österrike sin gräns till Tyskland. Diskussioner pågår också om att öppna för turism mellan Grekland och flera andra länder, som Cypern, Tyskland, Österrike och Israel, skriver The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.