William Einarsson skulle vilja se att politikerna gav honom rätt förutsättningar för att klara av sitt jobb inom hemtjänsten. Foto: SVT

Kritisk mot bristen på arbetskläder inom hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

En undersköterska i Torsby är kritisk till att kommunen inte ser till att de som är vikarier inom hemtjänsten har arbetskläder för utomhusbruk. Något som, enligt William Einarsson, behövs för att personalen inte ska riskera att få med sig brukares smitta och smuts med sig hem. Men det handlar också om väderförhållanden.

William Einarsson är relativt ny som undersköterska inom hemtjänsten i Torsby. Som timvikarie jobbade han 185 timmar i oktober varav 40 i nattpatrull. Kommunen står för arbetskläder för innebruk – vilket är Socialstyrelsens krav. Men några ytterkläder och skor finns inte för hemtjänstvikarierna och William går hellre i bara t-shirt än sina egna ytterkläder.

– Vi går ju i miljöer där det kan finnas smittor, det kan finnas starka dofter, rök med mera, som sätter sig på kläderna och det är inte så roligt att ta med det hem, förklarar William Einarsson.

Ansträngd budget

För kommunens del handlar det mycket om en ansträngd budget samtidigt som verksamhetschefen för hemtjänsten förstår och håller med om behovet av jobbytterkläder för hemtjänstpersonalen.

– Vi vet ju vad personalens önskemål är och jag tycker själv också att det skulle vara önskvärt, så vi har det alltid med oss och så får vi se hur vi kan omprioritera, säger Carina Stolpe som är verksamhetschef för hemtjänsten i Torsby.

Vill nå politiker

William Einarsson vill se en annan inställning till hemtjänstpersonalen hos politikerna som sätter ramarna för verksamheten.

– Det jag vill är att nå politikerna, de som är ansvariga för den här budgeten, som ser till att vi kan få det, för vi vill ju ha rätt förutsättningar för att kunna klara av jobbet, betonar William Einarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.