Foto: SVT

Kritiserar domstol som röjde sekretesskyddade uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Två barn som var i behov av skyddade identiteter fick sin nya hemvist röjd av förvaltningsrätten i Karlstad. Nu får domstolen kritik från Justitiekanslern, JK.

De två barnen omhändertogs av socialnämnden i den aktuella kommunen i slutet av förra året och flyttades till ett familjehem. I samband med det beslutade också socialnämnden att hemlighålla adressen som barnen hamnade på.

Någon månad därefter fick familjehemmet besked att förvaltningsrätten hade skickat ut ett dokument som innehöll den nya, hemliga, adressen – till det ena barnets pappa.

”Förtjänar kritik”

Justitiekanslern skriver i sin bedömning att förvaltningsrättens agerande är allvarligt och att ”domstolen förtjänar kritik för det inträffade”, samtidigt som man också konstaterar att det har handlat om ett enstaka misstag.

JK konstaterar också att domstolen nu sett över sina rutiner, något som innebär att JK inte vidtar ytterligare åtgärder i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.