Foto: SVT

Kronoparken vill ha trädgård för alla

Publicerad

En gemensam mötesplats i form av en trädgård, kanske med en bakugn i mitten. Den planen tog form på Kronoparken i Karlstad på tisdagskvällen när föreningen KRP Kultur bjöd in alla boende i området på en trädgårdsworkshop.

– Här får man bygga modeller som visar hur en bakugn skulle kunna se ut, skissa på hur trädgården skulle kunna byggas och lämna in förslag på vilka växter som kan komma att odlas här, berättar Malin Lobell, trädgårdsmästare och ansvarig för workshopen ”Allas trädgård” på Kronoparken.

”Allas trädgård” är en del i kultursatsningen KRP Kultur på Kronoparken. Projektet är ett samarbete mellan Folkbildarna Värmland, Riksteatern Värmland samt Carlstad United och är ett av 24 projekt inom regeringssatsningen Kreativa platser. Syftet är att synliggöra den kultur som finns på Kronoparken och starta flera och nya kulturaktiviteter. Kronoparksborna ska själva kunna bidra med tankar och idéer kring vad som ska skapas.

Invånarna involveras

– Innan vi bestämde vad vi skulle inrikta oss på knackade vi dörr på Kronoparken och pratade med folk och försökte få svar på frågorna vad man vill kunna göra i området och vad man saknar. Vi fick i princip två svar: Det saknas bra mötesplatser och centrum är fult, säger Helene Karlsson, projektledare KRP Kultur.

Därför ska man nu försöka bygga en trädgård, som kan nyttjas av alla som bor på Kronoparken. Tisdagens workshop är ett sätt att involvera invånarna och en av de som kom dit var Kerstin Anton.

– Jag har sett skyltarna här utanför och tycker att det är ett bra projekt. Jag vill gärna engagera mig i detta. Jag är biolog och intresserad av trädgårdsgrejer. Jag vet inte vad det kommer bli än, men jag tror det blir bra, säger hon.

Vill ha bakugn

– Tanken är att det ska vara en trädgård för alla på Kronoparken och att alla ska kunna använda sig av den. Det ska finnas en bakugn där man kan baka bröd tillsammans, för vi har kommit fram till att bakning är en stor grej, särskilt för kvinnorna, här i området, säger Sewa Palanijafi, koordinator KRP Kultur.

– Om man ska kunna göra kultur som känns angeläget så tänker just den här satsningen att det måste komma från platsen själv. De ska inte bli ett sådant här projekt som kommer uppifrån, där man säger att ”Ni behöver det här”. Det ska vara grundat i de boende och verksamma på området, förklarar Helene Karlsson, KRP Kultur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer