Markus Carlsson och Anna Brolinson, från Första linjen Unga Karlstad. Foto: privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kuratorer svarar på frågor om gromning och barns utsatthet på nätet

Publicerad

Hur vet jag om ett barn i min närhet har råkat ut för gromning? Hur kan jag agera för att förhindra att någon vuxen tar kontakt med mitt barn på nätet? På onsdagen mellan klockan 18-20 kan ni chatta med kuratorerna Markus Carlsson och Anna Brolinson, från Första linjen Unga Karlstad.

SVT rapporterade · Ställ dina frågor om grooming och barns utsatthet på nätet till kuratorerna

Tack för att ni var med och chattade med oss. Nu stänger vi chatten för den här gången. Har de fler frågor eller är du orolig för ett barn kan du vända dig till någon av följande instanser:

Första linjen
För barn och ungdomar mellan 6-20 år som bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kils kommuner. Erbjuder kortare behandlingsinsatser upp till cirka 5 möten. Första linjen finns också i östravästra och norra Värmland.

Ungdomsmottagningen
Alla 260 stycken ungdomsmottagningar i landet arbetar med ungdomars utsatthet.

Rise

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.

BRIS

Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.

Rädda Barnen

Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.

Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du i första hand vända dig till polisen eller socialtjänsten.

18.03
På onsdag klockan 18 kan ni chatta med kuratorerna Markus Carlsson och Anna Brolinson, men redan från söndag kväll kan du ställa dina frågor om barn och ungdomars utsatthet i appar och sociala medier.
18.07
Markus Carlsson och Anna Brolinson från Första linjen Unga Karlstad finns nu på plats för att besvara era tittarfrågor!
 
18.07
Det känns som en omöjlighet att hålla koll på barnen hela tiden när de sitter med iPaden. Vad kan jag göra för att motverka att någon kontaktar min dotter?
@Nina - Vi förstår problematiken med att alltid hålla koll på vad ens barn gör på internet. Det vi uppmanar alla att göra med sina barn är att förklara vad det innebär att lägga ut information om sig själv på internet och hur man är rädd om sig själv på internet. Några konkreta tips är:
1. Prata med barn om att inte chatta med någon de inte vet vem det är.
2. Prata med barn om att de alltid kan prata med dig som förälder om det är något som händer på internet som känns dumt för dem.
3. Visa intresse för det ditt barn gör på internet. Fråga om vad de gör där och läs på om vilka appar eller sidor som ditt barn besöker.
18.14
Jag anmälde två olika fall till polisen, dvs två flickor under 15 år som sexuellt trakasserades av män över 18 år online. Männen bor i Sverige, i samma stad, och det fanns mycket sparad text. Båda fallen skrevs av, av polisen. Så visst är det fint att det skrivs om det, men om inte polisen följer upp det så betyder det ju ingenting.
@Anon - Vi uppmanar dig att alltid anmäla om du får reda på att någon utsätts för grooming eller sexuella trakasserier. Det är så vi måste förhålla oss till brott, att alla brott ska anmälas till rätt instans.
18.22
Om jag vill prata med min 7-åriga dotter om gromning. Hur kan jag ta upp det utan att skrämma henne? Hur kan jag på ett enkelt och pedagogiskt vis varna henne - utan att göra en för stor affär av det?
@Anna - Prata med henne om hennes värde som människa och hennes obestridliga rättighet till hennes kropp och att ingen har rätt att be henne göra någon som hon inte vill. Ha ett så öppet samtalsklimat kring detta som möjligt så att din dotter kan känna sig bekväm med att vända sig till dig om det skulle ske något på internet. Visa intresse för vad hon gör på internet och försök vara med henne när hon är på internet. Bestäm gärna inom familjen vad som ska gälla angående tillgång för din dotter till internet.
18.29
Finns det en förening som jag kan anslutar mig och hjälpa till?
@MonikaBeyersdorf - Vad roligt att du väl engagera sig. Det finns flera sätt man kan engagera sig på. Organisationer såsom BRIS, Rädda Barnen eller din lokala kyrka behöver alltid människor som hjälper dem i deras arbete.
18.30
Som det står i rubriken: hur vet jag om mitt barn har varit med om grooming?
@Per - Det finns inget exakt svar på det. Men märker du att ditt barn drar sig undan, har mindre matlust, sover sämre, väljer bort saker som hen tidigare har tyckt varit roligt och att du som förälder får mindre tillgång till ditt barn är några tecken som tyder på att något tynger ditt barn. Men framförallt, våga fråga om det har hänt något. Våga prata med ditt barn om internet.
18.44
Hej jag har inga barn än men jag undrar lite i dagens samhälle så går ju allt på data. Det jag funderar på varför inte bygga upp ett system som på dator till mobil med mobil filter eller spegling av mobil till föräldrarnas telefon tills dom är 16 år..
@Fredrik - Nu kan vi inte så mycket om den tekniska biten. Men vi tänker att det bästa vore att barn känner ett så pass stort förtroende för sina föräldrar eller andra vuxna att de vågar berätta om de blir utsatta för något kränkande vare sig på internet eller i/på någon annan arena.
18.58
Vilka appar brukar det gälla?
@Eva - Det finns ju en uppsjö av olika appar. De största är ju Instagram, Snapchat, och Facebook. Ställ frågan om vilka appar/sociala medier ditt barn använder. Visa intresse för hur de fungerar och skaffa gärna ett eget konto för få en insyn i vad som skrivs och läggs ut. Sen kan det naturligtvis ske i olika spel där det finns chattfunktioner vilket det finns i nästan alla spel.

Hit kan du vända dig om ett barn blivit utsatt för övergrepp

Visa

Om du vet att ett barn blivit utsatt för sexuella övergrepp ska du vända dig till polisen eller socialtjänsten. Här finns också stöd och hjälp:

Första linjen
För barn och ungdomar mellan 6-20 år som bor i Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad eller Kils kommuner. Erbjuder kortare behandlingsinsatser upp till cirka 5 möten.

Rise

Riksföreningen stödcentrum mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen. Vänder sig till vuxna som blev utsatta som barn. Har en stödlinje som man kan ringa måndagar och torsdagar.

BRIS

Tar emot samtal och har en chatt för barn och unga, men även för vuxna som har frågor eller är oroliga för ett barns säkerhet.

Rädda Barnen

Har en föräldratelefon, ger rådgivning och behandling för barn och ungdomar.

UMO

Ungdomsmottagning på nätet där man kan hitta svar på frågor om sex, men också om övergrepp och våldtäkt.

Dags att prata om

Stiftelsen Allmänna Barnhusets sida med råd och tips till både barn och vuxna.

Ersta Hopp

Vänder sig till både kvinnor och män som varit utsatta för övergrepp under uppväxten. Erbjuder enskilda samtal och samtal i grupp, båda med utbildad personal.

Brottsofferjouren

För den som blivit utsatt för ett brott. Har lokala jourer i landet.

BUP

Två stycken mottagningar i Sverige har specialiserat sig på att hjälpa barn och unga som utsatts för sexuella övergrepp. En i Stockholm och en i Linköping.

Wonsa

Psykologisk traumamottagning som ger specialiserad vård för psykiska skador efter sexuella övergrepp.

Tjejzonen

En organisation för tjejer 12-25 som behöver stöd för att lindra och förebygga psykisk ohälsa.

Inte ditt fel

En vägledning för dig som i ditt yrke eller ideella engagemang möter unga som kan ha utsatts för sexuella övergrepp.

ATSUB

Anhörigförening för anhöriga till sexuellt utnyttjade barn och ungdomar.

nxtME

Ideell förening för den som varit utsatt för incest och behöver hjälp och stöd för att bearbeta dina upplevelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barns utsatthet på nätet

Mer i ämnet