”Hästarna trodde det var teletubbies som kom in i hagen”. Se hur Christinehamns ridklubb hanterar kvarkautbrottet – och vad ridskolechefen tänker om nya kvarkavaccinet. Foto: SVT

Kvarkautbrott på Christinehamns ridklubb – snart kan nytt vaccin skydda hästarna

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten lanseras ett nytt vaccin mot den smittsamma hästsjukdomen kvarka. Även om det finns viss oro för kostsamma vaccinprogram, så konstaterar ridskolechefen på Christinehamns ridklubb, Åsa Eneroth, att det lönar sig i längden.

De är nämligen mitt i smittspridningskrisen – som lär stå dem dyrt.

I klippet berättar hon hur hårt klubben har drabbats av kvarkan och hur hon tänker kring vaccinering.

Ridskoleverksamheten har varit stängd i över två veckor och beräknas öppna tidigast om en månad.

Under tiden arbetar personalen med att ta tempen, visitera och hålla friska hästar avskilda från sjuka. Själva byter de kläder och tvättar skorna mellan varje runda i hagen eller till karantänstallet. Allt för att det smittsamma kvarkabakterien inte ska sprida sig.

Statsveterinären hoppfull

Varje vecka rapporteras en till två nya kvarkautbrott i Sverige men nu hoppas Gittan Gröndahl, som är tf statsveterinär och har forskat om kvarka, att det ska minska.

Hon jämför med hästinfluensa, som minskat drastiskt sedan hästägare började vaccinera mot det.

– Med hjälp av ett vaccin så kan man nog få kvarka att bli ganska sällsynt också, säger hon.

”Utan större biverkningsrisk”

Vaccinet, som heter Strangvac, har utvecklats av det svenska läkemedelsbolaget Intervacc tillsammans med forskare från Karolinska institutet och Sveriges lantbruksuniversitet. Det består av rekombinanta proteiner, injiceras intramuskulärt och innehåller inga levande smittämnen.

För ett gott skydd behövs minst två sprutor, möjligtvis tre. Därefter behöver hästen nya doser med jämna intervaller för att bibehålla skyddet.

– Det är ju en väldigt obehaglig sjukdom så jag tycker att det är väldigt bra att det kommer ett vaccin nu. Och spännande att det är ett svenskt vaccin, med en intressant teknologi bakom som jag tror kan vara till nytta och utan större utan biverkningsrisk, säger Gittan Gröndahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.