Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elna Forsberg är kyrkogårdschef på i Karlstads pastorat och hon ser att behovet av trädgårdsutbildad personal är stort. Foto: SVT

Kyrkogårdschefen i Karlstads pastorat om utbildad personal: ”Behovet är stort”

Publicerad

Kyrkogårdschefen i Karlstads pastorat är positiv till den nystartade trädgårdsutbildningen i Sunne, där eleverna skolas i att till exempel kunna jobba på en kyrkogård.

– Behovet är stort. Vi rekryterar många varje år, säger Elna Forsberg, kyrkogårdschef i Karlstads pastorat.

Arbetet ute på kyrkogårdarna är säsongsbetonat och i Karlstads pastorat jobbar 12 tillsvidareanställda och 40 säsongsarbetare med att sköta om de gröna ytorna.

Gott om säsongsjobb

– Säsongsjobb finns det väldigt gott om. Även inom bostadsföreningar och kommunen, säger Elna Forsberg som är glad över att det nu startat en yrkesförberedande trädgårdsutbildning i länet.

– Många vill utbilda sig mitt i livet, man vill byta bana och har ett stort trädgårdsintresse. Då är det jättebra att det finns en utbildning ganska nära här i Värmland så man inte behöver åka allt för långt om man exempelvis har familj eller svårt att flytta på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.