Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Nilsson är en av 20 trädgårdselever. Hör hennes väg till utbildningen i Sunne i klippet ovan. Foto: SVT

Ny trädgårdsutbildning i Sunne – ska möta behov på kyrkogårdarna

Publicerad

Just nu pågår en nystartad trädgårdsutbildning i Sunne kommun. Och intresset för att lära sig om biologi, växtkunskap, beskärning, och odling har visat sig vara stort. I år är 20 elever under utbildning för att kunna jobba inom exempelvis kyrkogårds- eller parkförvaltning.

– Vi hoppas på ett gott söktryck framåt också, så att vi kan fortsätta utbildningen flera år framöver. För behovet finns, säger Annelie Engkvist som är trädgårdsmästare och utbildningsansvarig.

Bra chanser till jobb

Kursen, som är ett år lång startade den 6 mars efter att kyrkogårdsförvaltningarna i Värmland frågat efter utbildad trädgårdspersonal. Och enligt Annelie Engkvist så är utsikterna att få jobb efter avslutade studier goda.

– Chanserna är jättegoda. Kanske får man inte ett helårsjobb första säsongen efter att man utbildat sig, men efter något års erfarenhet i yrket finns goda möjligheter även till det, säger hon.

I klippet får vi bland annat träffa trädgårdseleverna Stefan som helt bytt bana i karriärslivet och Johanna som hittade till utbildningen av en slump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.