Foto: TT

Halverat antal gäster på kinarestaurang i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Efter de första rapporterna om den nya coronasmittan, som tog sin början i kinesiska Wuhan i slutet av förra året, har effekterna på märkts på människors beteende, i och med olika restriktioner, över hela samhället. En effekt har blivit att färre väljer att besöka en Kina-restaurang. Något man märkt av bland annat på Tain Loon i Karlstad.

– Vi har en halvering av gäster. Det började märkas redan vid första fallen av corona i Kina och nedgången har hållit i sig, berättar restaurangägaren Hao Wanj.

Han berättar att han pratat med familj och vänner hemma i Kina om virusspridningen.

– I Kina har ju läget stabiliserats. Där är det mycket säkrare än det är i Sverige just nu. Sverige borde lära av Kina när det gäller smittbegränsning, tycker Hao.

Coronaviruset i Värmland

Känner sig orolig

Hao Wanj säger att han inte känner anledning för kunderna att känna oro för att besöka kinarestauranger. På hans restaurang har man blivit extra noga med hygienen och att sanera noga. Snarare känner han sig själv orolig.

– Läget är allvarligt. Jag träffar ju folk här i min restaurang dagligen och är orolig för att smittas.

Färre hotellbokningar

Också inom hotellbranschen i Karlstad märker man av nedgången i resandet världen över.

– Vi har inte haft några större avbokningar, däremot har vi de senaste veckorna märkt av att bokningstakten avstannat. I mars och april är det betydligt lugnare än vanligtvis, säger Anna Björkenstam Wedberg som är hotelldirektör på Statshotellet.

Hon säger att just hennes hotell klarat sig bättre gällande bokningsläget än många andra inom hotellkedjan. Det beror mycket på att man på Statshotellet i Karlstad framför allt har inhemska gäster och inte lika mycket internationella gäster – där ju reserestriktionerna ser helt annorlunda ut.

– Det klart att man ska ta situationen på allvar och vi följer utvecklingen. För oss på hotellet innebär det att vi är extra noga med renlighet och hygien och att vi har en god kommunikation både i personalen och till gäster som har frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet