Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förslag på en ny bemanningsmodell har retat upp personalen på CSK. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Läkare kräver bättre arbetsmiljö för sjuksköterskorna

Uppdaterad
Publicerad

Läkargruppen inom medicinsjukvården på Centralsjukhuset i Karlstad har nu i protest mot ett förslag på en ny bemanningsmodell, skickat ett brev till hälso- och sjukvårdsledningen.

Enligt förslaget ska varje sjuksköterska få ansvar för åtta inneliggande patienter istället för sex. Något som läkarna tror kommer att leda till att ännu fler sjuksköterskor säger upp sig för att söka andra jobb.

– Vi har skrivit brevet för att vi på medicinkliniken har en ohållbar situation, säger överläkaren Jakob Skov.

Inte tagit beslut

Jakob konstaterar att det på CSK innan covidpandemin fanns fyra medicinavdelningar med mellan 60-70 vårdplatser. Men efter pandemin finns bara två avdelningar och ungefär hälften så många vårdplatser som tidigare.

– Det är jättebra att man engagerar sig. De lyfter bra saker och jag vill betona att det inte finns några beslut fattade kring förslaget om en ny bemanningsmodell, säger Maria Berglund, områdeschef medicinska specialiteter på region Värmland.

Stressigt redan idag

Enligt läkarna är det redan idag så stressigt för sjuksköterskorna att hinna med sina arbetsuppgifter, och att då ytterligare öka arbetsbelastningen anser de vara ett riktigt dåligt förslag.

– Vi har på grund av arbetsbelastningen svårt att bemanna upp medicinavdelningarna, framförallt är det brist på sjuksköterskor, men vi har precis lika många sjuka och gamla människor som innan covid och vi har ingenstans att lägga dem, säger Jakob Skov och berättar att man länge haft en förhoppning att sjukvårdsledningen skulle gå åt andra hållet, och minska arbetsbelastningen så att fler sjuksköterskor vill jobba inom regionen.

Kostnaderna måste minska

Maria Berglund säger att de nu ska titta över förslagen till ny bemanningsmodell ett varv till, men att sjukvårdsledningen ställt krav på att kostnaderna måste minska.

– Kanske kan vi ändra arbetssätten, se vilka vi är runt patienterna och hur arbetet ska fördelas, säger hon.

Bryr du dig om att läkarna skickat det här brevet?

– Jag bryr mig verkligen om vad de säger, försäkrar Maria Berglund. Tillsammans får vi försöka hitta en mer kostnadseffektiv lösning, inte minst för att vi har en utmaning demografiskt i Värmland, där vi blir allt färre som ska ta hand om allt fler äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.