Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om arbetsbelastningen ökar ytterligare tänker flera av sjuksköterskorna på avdelning 58 söka andra jobb. Foto: Camilla Gustafsson/SVT

Risk för sköterskeflykt om förslaget blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor på medicinavdelning 58 på Centralsjukhuset i Karlstad tycker det är bra att läkarna reagerat och skrivit brev till sjukvårdsledningen.

– Ur vår synvinkel är det här bemanningsförslaget det värsta som regionen kan införa om man vill ha kvar personalen. Vi har redan en tuff arbetsmiljö med hög arbetsbelastning, mycket övertid och svårt att få rast. Att då lägga på oss ännu mer jobb gör förstås att det blir ännu sämre, säger Anna Roth, en av sjuksköterskorna på avdelning 58.

Sjukare patienter

Man har tidigare haft åtta patienter per sjuksköterska på avdelningen, men har den senaste tiden haft dispens att minska arbetsbördan till sex patienter per sjuksköterska. Detta efter att alla sjuksköterskor – utom en – sa upp sig just på grund av den höga arbetslastningen.

Den som blev kvar är Karin Moberg, som jobbat där sedan 2007.

– Jag hoppades att det skulle bli bättre, men så blev det inte. Så jag behöver också fundera på om det är värt min hälsa, mitt liv och min familj att vara kvar. Patienterna är mycket sjukare nu, så allting tar mer tid. Jag tänkte att jag vill inte ge upp, jag tycker ju om mitt yrke, men jag tycker inte om arbetsmiljön och blir det ökad arbetsbelastning blir nog inte heller jag kvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.