Se hela intervjun med Ulrika Nyhammar från Läkare för miljön om varför de inte vill att regionen ska medfinansiera flygplatsen. Foto: SVT

Läkargrupp vädjar till politikerna: Satsa inte på flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka röstar regionfullmäktige om att köpa in sig i och medfinansiera Karlstad Airport. Nu vädjar ett 20-tal personer från gruppen Läkare för miljön Värmland till politikerna om att rösta ned förslaget.

– Det är en symbolfråga. När man har fattat beslut om att arbeta hållbart utifrån FN:s globala hållbarhetsmål i hela regionen så blir ju en satsning på en fossilindustri i form av en flygplats raka motsatsen, säger Ulrika Nyhammar, medlem i Läkare för miljön.

Sedan 2010 ägs flygplatsen av Karlstads kommun via det kommunala bolaget Karlstad Stadshus. Under alla år sedan övertagandet har den gått med förlust och prognosen för 2021 är ett underskott på nästan 35 miljoner kronor.

Nu har en oenig regionstyrelse sagt ja (MP och V röstade emot) till att köpa fem procent av aktierna i Karlstad Airport och att medfinansiera kommande underskott med femtio procent men aldrig med mer än 20 miljoner kronor. På onsdag den 17 februari tar regionfullmäktige det slutgiltiga beslutet i frågan.

Läkargruppen, som nu har skickat ett brev till alla fullmäktigeledamöter, framhåller att klimatförändringarna är ett av de största hoten mot folkhälsan. Att flygplatsen behövs för till exempel ambulansflyg ser de inte som en anledning för regionen att medfinansiera bolaget.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.