Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Georg Andrén är landshövding i Värmland. Foto: Diakonia

Landshövdingen om Norgebeskedet: ”Jag är besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens besked från Norge innebär att gränsen mot Värmland fortfarande kommer vara stängd. Ett beslut som slår mycket hårt mot gränshandel och besöksnäring i länet. Landshövding Georg Andrén är besviken.

– Jag hade förväntat mig något annat. Jag är besviken. Vår relation med Norge är så otroligt viktig av många olika skäl, säger Georg Andrén till SVT Nyheter Värmland.

Vilket område har drabbats hårdast?

– Det är svårt att mäta. På omedelbar sikt är gränshandeln de som är direkt påverkade. På längre sikt är jag orolig för hur vi ska kunna upprätthålla den goda relationen som vi alltid har haft med Norge.

Försök att påverka norrmännen

Enligt Georg Andrén har det pågått ett intensivt arbete för att försöka påverka Norges regering att lätta på restriktionerna.

– Vi fortsätter att jobba med det. I förmiddags hade jag ett möte med Utrikesdepartementet och jag vet att regeringen undersöker på vilket sätt man kan hantera den oro som finns på den norska sidan, säger Georg Andrén. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet