Arkivbild från tidigare landstingsfullmäktige Foto: Arkiv

Landstinget säger ja till Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Efter landstingsstyrelsens ja till att bilda region med Västra Götaland fattade också landstingfullmäktige beslut om att stödja regionbildningen. Men inte utan debatt.

Det var en klar majoritet som stöttade förslaget om att Värmland ska bilda storregion med Västra Götaland. Men omröstningen i landstingsfullmäktige visar ändå på en splittring i frågan. 43 röstade för medan 38 röstade mot.

Läs också: Stor oenighet i regionfrågan

– Att Värmland är splittrat är väldigt olyckligt. Men det är väl först när man ser hela Sverigekartan som man kan se om det är rimligt eller orimligt att ta beslut om en sådan här förändring, säger socialdemokraternas frontman Ulric Andersson (S).

Värmland i storregion

Samtliga ledamöter i fullmäktige följde partilinjen. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet bildade en tillfällig majoritet i landstinget och röstade för en regionbildning 2019 medan de övriga partiernas ledamöter röstade mot.

Utdragen debatt

Men det dröjde innan beslut kunde fattas. Först skulle 34 talare tala, varpå ett antal replikskiften tog vid innan fullmäktige kunde gå till omröstning. Debatten levde i nära tre timmar.

– För landstingets del är ju det här avgjort nu. Vi svarar på remissen i positiv riktning, så är det. Sedan kommer naturligtvis diskussionerna föras vidare i riksdag och regering, säger socialdemokraternas Ulric Andersson (S).

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ville vänta med slutgiltigt beslut i regionfrågan och lade ett förslag om att avstyrka ett samgående redan 2019.

– Jag har absolut inte gett upp. Nu handlar det om att prata med våra riksdagsledamöter och informera på nationell nivå om hur vi ser på förslaget, säger landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M).

Så du kommer lobba vidare?

– Absolut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet