Hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg har dragit in den landstingsanställde chefens attesträtt. Foto: SVT

Landstingschef godkände bluffakturor för flera hundra tusen

Uppdaterad
Publicerad

En och samma chef inom landstinget i Värmland godkände 25 fakturor till en total kostnad på över 380 000 kronor inom loppet av sju månader utan att något levererades. Det visar SVT:s granskning av bluffakturor som landstinget betalat.

– Här har vi brustit, säger hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg.

I samarbete med Uppdrag Granskning har SVT Nyheter Värmland granskat fakturor hos landstinget i Värmland som kommit från företag som finns på varningslistor hos Svensk Handel och Förenade Bolag. Landstinget har betalat nära en halv miljon kronor för rena bluffakturor. Det kunde vi avslöja igår.

Det handlar om fakturor för annonser på internet. Annonser som ingen har beställt och som landstinget heller inte har sett publicerats, men som betalats med skattepengar.

Nu visar granskningen att en landstingsanställd chef återkommer som beslutsattestant på faktura efter faktura. Under 2016 fick ett företag betalt för 15 fakturor under drygt ett halvår. En del av dem har faktureringsdatum med bara några dagars mellanrum.

Förlorat sin attesträtt

Från februari till och med augusti godkände chefen 25 bluffakturor till en sammanlagd kostnad på 382 400 kronor exklusive moms, utan att hon ens beställt någon vara eller tjänst.

– Vi har hanterat det genom att prata med vederbörande chef och som en konsekvens har personen inte längre attesträtt, säger Tobias Kjellberg.

Vad har ni fått för förklaring?

– Jag uppfattar att det rör sig om slarv och inte tillräckligt bra kontroll, säger Kjellberg.

Chefen känner sig lurad

SVT Nyheter Värmland har talat med chefen som attesterat alla 25 fakturor. Hon berättar att hon känner sig lurad och att hon vid den aktuella tiden var ganska ny på chefsposten, att det var mycket att göra på jobbet och att hon var naiv.

Landstinget i Värmland har ett system där varje faktura ska attesteras av två personer, en sakattestant och en beslutsattestant. Trots detta har en mängd fakturor kunnat gå igenom och betalats trots att varken någon beställning gjorts eller leverans skett. Efter 2016 har rutiner och kontroll skärpts uppger landstinget.

Ingen misstanke om brott

Landstinget har via en försäkring fått 155 000 kronor i ersättning för fakturor som felaktigt betalats under 2016. Två av företagen som skickat fakturor har också polisanmälts av landstinget. Däremot finns inga misstankar om att den chef som beslutsattesterat för flera hundra tusen kronor ska ha gjort sig skyldig till något brott.

– Vi har inte polisanmält för vi har inte uppfattat att det finns något uppsåt eller brottslig gärning, säger Kjellberg.

Hur gör ni för att säkerställa att detta inte sker igen?

– Vi utbildar de som är sak- och beslutsattestanter och vi går ut med information i vår chefskanal när vi märker att det kommer bluffakturor så att de är observanta, säger Kjellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.