Foto: Jessica Gow/TT

Lång kö till äldreboende på Hammarö

Publicerad

Prognoserna framåt visar på en kraftig ökning av äldre invånare, inte minst i kommunerna i södra Värmland. I Hammarö pekar prognosen fram till 2030 på en 56-procentig ökning av personer äldre än 80 år. Redan idag har Hammarö 40 äldre i kö med akut behov av särskilt boende. 

Behovet av särskilt boende för äldre brukar variera på Hammarö, men nu är det dubbelt så stort som väntat och frågan är om det finns en lösning före årsskiftet.

– Det måste vi ha, säger Solweig Gard (S), ordförande i Hammarös socialnämnd. – Vi måste veta hur vi ska lösa den här akuta situationen, hur vi ska klara oss fram till 2020, när vi får vårt nya äldreboende och vad vi ska göra sedan. Men jag vill inte gå in på olika idéer vi har. Jag vill diskutera det i vårt arbetsutskott först.

Vill ha tillfällig lösning

– Jag vill att vi tar fram ett antal temporära platser, säger Margaretha Ivarsson (C), vice ordförande i socialnämnden.

– Men jag tror inte vi klarar 40 platser innan det här året är slut.

Nybygget Djupängen ska lösa bristen på särskilt äldreboende på Hammarö, men står klart först om två år och ska då också ersätta det slitna boendet Gunnarskärsgården.

– Vi kommer att ordna det, säger Solweig Gard (S).

– För jag menar, ordnar vi inte boendet, så kommer vi att få vite av staten och det ställer sig ungefär lika dyrt. Staten har ju vite för att man ska beakta behoven i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.