Se trafikläget vid gränsen och hör hur norska polisens kontroller går till. Foto: SVT

Långa köer vid gränsen – ännu mer trafik väntas på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu ringlar bilköerna långa vid tullen i Örje, längs med E18.

Och på måndag slopas karantänplikten för inresor till Norge från Värmland.

– Det medför att det blir mer trafik över gränsen här, i alla fall mer fritidsresande, säger Arne Husebråten, polis vid tullstationen.

I dagsläget är bara tre gränsövergångar mellan Norge och Värmland öppna. De andra är igenbommade och öppnar inte automatiskt bara för att Värmland grönmarkeras.

– Vi har inte fått några signaler om det än, så det är bara att vänta och se vad som kommer, säger Arne Husebråten.

I klippet ovan förklarar han vad polisen kontrollerar vid tullen.

Detta gäller vid inresa från grönt område:

Det finns inga krav på förtestning innan man kommer till gränsstationen och det behövs ingen karantän. Man måste fylla i anmälningsblanketten och testa sig själv vid gränsen vid ankomst. Det gäller om man är delvaccinerad.

Är man fullt vaccinerad eller har genomgått covid-19 under de senaste sex månaderna och kan dokumentera det med ett giltigt norskt eller europeiskt coronacertifikat med en QR-kod, behöver man inte fylla i ett anmälningsformulär eller ta ett test vid gränsen. Detta gäller oavsett vilket land du kommer från.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.