Köbildning vid gränsen i Hån, Töcksfors, under fredagen. Foto: SVT

Norge öppnar gränsen mot Värmland – länet grönt

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen ger nu besked om nya inreseregler från Värmland: gränsen öppnar och länet räknas nu som grönt.

– Ja äntligen är det mest rimliga man kan säga. Då är vi tillbaka till det normala, säger landshövding Georg Andrén.

De senaste veckornas nedgång i antal smittade i länet har nu lett till att den norska regeringen räknar Värmland som en grön region. Därmed öppnar man nu för inresor till landet, utan karantän.

– Med tanke på den info vi haft så var det ett väntat beslut. Framförallt glada att norrmän kan resa igen. Vi är väldigt glada, säger Cleas Sjöholm, centrumchef vid Charlottenbergs shoppingcenter.

Vad gäller?

Detta gäller från grönt område: Det finns inga krav på förtestning innan man kommer till gränsstationen och det behövs ingen karantän. Man måste fylla i anmälningsblanketten och testa sig själv vid gränsen vid ankomst. Det gäller om man är delvaccinerad.

Är man fullt vaccinerad eller har genomgått covid-19 under de senaste sex månaderna och kan dokumentera det med ett giltigt norskt eller europeiskt coronacertifikat med en QR-kod, behöver man inte fylla i ett anmälningsformulär eller ta ett test vid gränsen. Detta gäller oavsett vilket land du kommer från.

Värmland tidigare röd

Efter den stora smittspridningen med deltavarianten av Covid-19 i juni var Värmland en av bara två regioner i Sverige som var röd eller orangemarkerad, vilket innebar att det krävdes tio dygns karantän om man reste in till Norge utan att vara fullt vaccinerad.

Ändringarna träder i kraft från midnatt, natten till måndagen den 2 augusti, meddelar den norska regeringen i ett pressmeddelande.

Enligt norska regeringen blir följande regioner gröna:

• Norrbotten (från orange till grönt) och Värmland (från rött till grönt)

Gröna regioner som förblir gröna:

• Blekinge, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

Följande regioner blir orange eller röda:

• Gotland, Halland, Skåne och Stockholm (dessa regioner går från gröna till orange).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet