Värmland är den enda region som norska Folkhälsoinstitutet har rödmarkerat i Sverige. Förhoppningen är att det ändras idag, fredag. Foto: Folkehelseinstituttet/SVT

Nytt besked väntas från norska regeringen idag – inresereglerna kan ändras

Uppdaterad
Publicerad

Idag ska den norska regeringen ge besked om inresereglerna från Värmland ska ändras från rött till grönt eller inte. Efter den stora smittspridningen med deltavarianten av Covid-19 i juni är Värmland en av bara två regioner i Sverige som är röd eller orangemarkerad, vilket innebär att det krävs tio dygns karantän om man reser in till Norge utan att vara fullt vaccinerad.

Från midsommarveckan har fullvaccinerade norrmän sluppit både karantän och krav på coronatest när de besökt Sverige. Ändå blev det ingen direkt rusning till gränshandeln. Långa köer vid gränsen och det faktum att bara knappt var tredje vuxen i Norge är fullt vaccinerad har bara inneburit en liten ökning av gränshandeln i Värmland.

Thomas Nilsson, chef för Maximat i Töckfors törs inte hoppas på lättade restriktioner idag.

– Innan vi vet, satsar vi i första hand på att fylla butiken med varor som har lång hållbarhet.

För att Värmland ska klassas som grön region krävs att siffran för smittade ska vara under 50 per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna och att andelen positiva tester är under fyra procent, alternativt 75 smittade per 100 000 invånare när andelen positiva tester ligger under en procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet