Foto: TT

Länsstyrelsen: ”I värsta fall kan man komma att få slakta djur”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den extremt torra och varma våren med högsommar som kom redan i maj råder det foderbrist hos många djurhållare. Läget är så allvarligt att Jordbruksverket och Länsstyrelsen Värmland nu beviljat att jordbrukare ska få skörda tidigare än vad regelverket för trädor säger.

– Vi har beslutat det här då det varit torrt så länge och det ser heller inte ut att bli någon nederbörd och då behöver man få skörda allt man kan, säger Roger Bergqvist, enhetschef Lantbruk, Länsstyrelsen Värmland.

Torkan har enligt länsstyrelsen bedömts som likvärdig över hela länet och därför kommer inga avdrag att göras om man skördar i förtid. Vanligtvis om man skördar sin träda innan den 1:e augusti säger reglerna att den ska räknas med i grovfoderarealen och det här kan leda till ändrat stöd.

– Det finns giltiga skäl till att man ska få skörda tidigare utan att få avdrag på sina stöd, säger Roger Bergqvist.

Extrem torka

Det råder även extrem torka i hela Baltikum, Tyskland, Finland och Danmark på grund av värmen.

– Det är verkligen extremt i år, säger Roger Bergqvist.

Länsstyrelsen flaggar även för att jordbrukarna bör hjälpa varandra genom att låta andra med foderbrist få ta del av det jordbrukaren själv inte behöver.

– Det är bra om de som har foder de själva inte behöver delar med sig och kollar av med jordbrukarna i grannskapet, säger Roger Bergqvist.

Men är det helt kört, vad händer om det skulle komma nederbörd?

– Det är klart att kommer det nederbörd så kommer en hel del att kunna räddas upp men nederbörden bör komma snart.

Vad händer annars?

– I Värsta fall kan man komma att få slakta djur om man inte har tillräckligt med foder, säger Roger Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.