Torka på en gård i Fjelie utanför Lund i slutet av juni i år. Foto: Andreas Hillergren/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Torkan kan ge miljardförlust för lantbruket

Uppdaterad
Publicerad

Torkan ställer till det för bönderna. Det finns en oro för att 2018 ska bli lika tungt år som 1992 då Sveriges bönder totalt tappade 3 miljarder kronor i inkomster.
– Om inte regnet kommer kan det mycket väl bli så, säger Harald Svensson chefsekonom på Jordbruksverket.

Det räcker enligt Harald Svensson med att ta en tur ut i landskapet för att förstå läget. Torkan har gjort att gräset vuxit dåligt, menar han.

– Det är ingen tvekan om att det är bekymmersamt på många håll, säger han.

”Var en stor förlust”

Harald Svensson har lång erfarenhet och han menar att man får gå så långt tillbaka som till 1992 för att hitta ett liknade år. Torkan 1992 ledde till att landets lantbrukare totalt tappade 3 miljarder kronor i inkomster, enligt de siffror som Harald Svensson själv tagit fram.

– Det var en stor förlust.

Harald Svensson är chefsekonom på Jordbruksverket. Foto: Jordbruksverket

Hänger på vädret

Om 2018 blir lika illa eller värre än 1992 är svårt att säga, menar han. Det är helt enkelt för tidigt. Utgången beror på vädrets makter. Men risken finns för ett stort inkomstbortfall om inte regnet snart faller. Översatt till dagens pengavärde så handlar det i så fall om ännu högre summor, enligt Harald Svensson.

– Det handlar om snarare fyra, fem miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.