Lars Lerin öppnar sin konsthall i Karlstad trots osäkerheten nu under coronapandemin. Foto: Mirja Kvarnevik, SVT

Lars Lerin öppnar sin konsthall – trots coronatider

Publicerad

Trots coronapandemin slår nu Lars Lerin upp dörrarna på nytt till sin konsthall. De som vågar sig dit kommer bland annat att kunna se nya målningar av honom men också en gästutställning med verk av Åke Göransson.- Vi vet ju inte vad som sker eller om det kommer folk, men vi har ju så stor plats här och gott om utrymme så om någon vill komma så har den i alla fall möjligheten, säger Lars Lerin.

Det är med ett 30-tal egna nya verk insprängda i den permanenta utställningen som Lars Lerin öppnar portarna nu på lördag.

– Jag har haft mycket tid för mig själv när barnen och Junior varit i karantän i Brasilien, säger Lars Lerin. Eller det är väl kanske jag som varit i karantän, tillägger han lite skämtsamt.

Flera av de nya målningarna har sitt ursprung i tiden på Lofoten. Gammalt material har setts med nya ögon många år senare nu under coronapandemin som Lars Lerin för övrigt säger har berört honom mycket.

– Jag har blivit påverkad i själen, säger han.

Gästutställning med verk av Åke Göransson

Nytt för i sommar är även en utställning med verk av tonårsidolen Åke Göransson. Den svenske konstnären som tillhör Göteborgskoloristerna influerade Lars Lerin mycket.

– Det blev väl ett livsöde och konstnärskap som jag levde mig in i, så därför är det ju väldigt speciellt för mig nu att jag kunnat samla ihop hans måleri här och kan visa det. Han är ju en av de absolut största koloristerna som vi har i Sverige, säger Lars Lerin.

Osäker tid

På frågan om hur coronapandemin nu kommer påverka konsthallen, som trots krisen öppnar, svarar han att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och att endast 50 personer kommer att få vistas samtidigt i lokalen. I dag kom beskedet att reserestriktionerna inom Sverige hävs från den 13 juni för symptomfria personer, men hur många besökare som kommer till konsthallen har han svårt att sia om.

– En har ju ingen aning. Det är ju det som är så konstigt med den här tiden. Allt är ju så osäkert och man vet ingenting om framtiden, säger Lars Lerin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.