Foto: SVT Värmland

Lättare för nyanlända att få bostad

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli lättare för nyanlända flyktingar att få permanent bostad i Karlstad. Grunden för det är ett samarbetsavtal mellan kommunen och de privata fastighetsägarna. I dag undertecknades det.

Det var idel glada miner när samarbetsavtalen mellan Karlstads kommun och två privata fastighetsbolag undertecknades i dag. Avtalet innebär att de privata fastighetsägarna öppnar upp sitt bostadsbestånd för nyanlända flyktingar medan Karlstads kommun garanterar hyran under 18 månader, stöttar med tolkhjälp och information om allt från var närmaste skola finns till hur tvättstugan fungerar.

– Många fastighetsägare är små och känner att de behöver stöd och hjälp, att vi kan vara med och hjälpa till att berätta hur en tvättmaskin fungerar, med tolkhjälp och stöd och råd. Det känns tryggare, tror jag, att hyra ut när kommunen står som garant, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP) som presenterade avtalet under en presskonferens under torsdagsförmiddagen.

– Jag skulle inte säga att det är helt avgörande men det är oerhört viktigt . Nu vet vi väldigt tydligt vad vi som fastighetsbolag har för ansvar och vilket ansvar kommunen tar i det här. Det är en riktig dörröppnare, skulle jag säga, säger Josefin Knarrström Bergh som är VD i Wermlandsinvest och en av dem som undertecknade samarbetsavtalet under torsdagen.

Stort behov

Behovet av permanenta bostäder till nyanlända är stort. Bara under nästa år ska 114 personer kommunplaceras i Karlstad. Därtill kommer de som av egen vilja flyttar till kommunen, kvotflyktingar och de ensamkommande barn som lämnar HVB-hemmen. Exakt hur många lägenheter som de privata fastighetsägarna kommer att kunna släppa till nyanlända är ännu oklart.

– Vi har ungefär 450 lägenheter i vårt bestånd i dagsläget och det har varit extremt låg omsättning på dem, bara några få lägenheter per månad, så det är väldigt svårt att prata antal. Men ambitionen är att vi ska vara med och lämna lägenheter löpande så länge det behövs, säger Josefin Knarrström Bergh.

– Nu har vi ju fått ta till stugor på Skutberget och så, men för att komma in i samhället och rota sig så behöver man bo på ett bra sätt, ett permanent boende där man kan bo en längre tid, etablera kontakter och där barnen kan gå i skolan. Då är det viktigt att man bor på ett tryggt och bra ställe, säger Per-Inge Lidén (MP).

Ökad integration

Samarbetsavtalet syftar inte bara till att lösa upp svårigheterna när det gäller att hitta permanenta bostäder åt nyanlända, utan också till ökad integration. Genom att det privata fastighetsägarna i högre grad än tidigare öppnar upp sina bostadsbestånd för nyanlända, bildas inte kluster av nyanlända i enskilda bostadsområden, utan de fördelas ut i flera stadsdelar.

– Det är viktigt att få svenska grannar som bott här länge, inte minst för språket skull. Det är viktigt att ha folk man kan prata svenska med runt sig för att lära sig språket men också för att hitta kontakter, både för jobb och för att få svenska kompisar. Och då behöver man bo spritt i kommunen, säger Per-Inge Lidén (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.