Västanå teater skjuter upp sin uppsättning av Körkarlen till sommaren 2021. Foto: Pressbild/SVT

Leif Stinnerbom: ”Det handlar om teaterns överlevnad”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens föreställning av Selma Lagerlöfs Körkarlen i Berättarladan i Sunne flyttas till sommaren 2021. Det meddelade Västanå teater under eftermiddagen.

Enligt teaterchefen Leif Stinnerbom handlar det om att säkra Västanå teaters överlevnad.

– Läget är verkligen akut och kritiskt, det kan vi inte sticka under stolen med, säger han.

Beslutet att ställa in sommarens föreställningar och flytta uppsättningen av Selma Lagerlöfs ”Körkarlen” till sommaren 2021 har föregåtts av stor vånda.

– Det var ett svårt beslut att ta men vi känner oss tvungna, både av hänsyn till publik och medarbetare och för att säkra teaterns överlevnad, säger Leif Stinnerbom

Coronaviruset i Värmland

Teatern kommer nu att korttidspermittera personalen och verksamheten går ner på sparlåga.

– Det kommer att behövas ännu fler åtgärder. Min ambition är att hålla underskottet så litet så möjligt så att vi kan klara att gå in i en ny sommar i Berättarladan om ett drygt år.

Hårt slag mot besöksnäringen

Västanå teaters föreställningar lockar varje sommar upp emot 30 000 besökare till Sunne. Leif Stinnerbom är nu orolig för hur de inställda föreställningarna kommer att påverka bygden.

– Ja, jag är riktigt orolig för boendeanläggningar, restauranger och affärer. Det här slår hårt inte bara mot oss utan mot besöksnäringen, inte bara i Sunne utan i hela Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet