Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Johansson från Hammarö fick vänta nio månader på operation. Hör henne i klippet. Foto: SVT/Camilla Gustafsson

Lena från Hammarö väntade nio månader på operation

Publicerad

Just nu väntar 5 400 personer på operation i Värmland. 2 650 av dem har väntat på sin operation i över tre månader. Lena Johansson från Hammarö väntade på sin höftledsoperation i nio månader. Antalet personer som väntar på just höftledsoperationer har visserligen sjunkit något om man blickar ett år tillbaka men för Lena så har en förlängd väntan på operation inneburit nya smärtor.

– Jag blev väldigt sned i ryggen på grund av den långa väntan på operation. Idag har jag problem med ryggen, det har jag aldrig haft tidigare, berättar hon.

Lena Johansson jobbar i köket på ett äldreboende och servar, tillsammans med sina kollegor, 150 personer med frukost, lunch och middag.

– Det är ett tungt jobb men ett väldigt roligt jobb, säger hon. Jag gör något gott för någon annan och det trivs jag med.

Nio månader i kö

Lena har inte bara många år i sitt yrke utan hon har också lång erfarenhet av att stå i vårdkö.

– Det är för jävligt att vårdköer ens ska finnas, säger hon.

Hon genomgick sin första höftledsoperation redan 2006. Den andra höftleden opererade hon i november 2018, då hade hon väntat i nio månader på operationen. Hon understryker att hon mött duktiga ortopeder och att operationerna varit avgörande för att hon ska kunna jobba och fortsätta vara en pigg farmor och mormor till sina barnbarn.

– Jag vill ju leva och jobba och må bra, inte känna mig handikappad, säger hon och strålar av lust och energi.

I klippet hör du Lena berätta om hur väntan på operation har varit, om att gå med smärtor och hur den långa väntan påverkat hennes liv idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.