Jaktens fångst kan innehålla höga halter av bly om det inte rensats ordentligt. Foto: TT

Livsmedelsverket varnar för ammunitionsrester i viltkött

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelverket varnar för höga blyhalter i viltkött. I en kartläggning hade 15 procent av proverna värden över gränssnittet för nötkött, men det finns inget sådant bestämt värde för viltkött.
– Resultatet är inte acceptabelt och pekar på hur viktigt det är att undvika att ammunitionsbly hamnar i viltkropparna redan från början, säger Arja Helena Kautto senior veterinärinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket har tagit 100 prover på malet kött från älg och vildsvin som kommer från svenska vilthanteringsnaläggningar. 36 av dem innehöll bly som troligen kommer från ammunition och 15 av proverna hade blyhalter som överskrider gränsvärdet som satts för nötkött.

Om djuret har skjutits med blyammunition kan köttet innehålla stora mängder bly runt området där skottet träffat. Detta måste rensas bort, vilket är företagarens ansvar att se till, skriver Livsmedelsverket i sitt pressmeddelande.

Hälsorisker

Myndigheten rekommenderar konsumenter att ställa krav på säljaren att köttet rensats ordentligt, eller att blyfri ammunition används vid jakten.

Gravida, foster och barn under sju år bör vara extra uppmärksamma på om köttet kan tänkas innehålla bly, eftersom det innebär hälsorisker. Men att äta det någon enstaka gång innebär sannolikt ingen ökad risk, enligt Livsmedelsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer