Klara Olsson kom till Sverige från Irakiska Kurdistan Foto: SVT

Ljus framtid spås studenter på nya utbildningen

Uppdaterad
Publicerad

Nobelgymnasiet i Karlstad har startat en tvåårig utbildning inom karosseri och lackering som vänder sig till nyanlända. Syftet är att få ut studenterna i arbete snabbt och rektorn på skolan spår dem en ljus framtid.

Det är inte helt lätt att göra sig hörd i Nobelgymnasiets lokaler på Lamberget i Karlstad. Av 12 studenter hamrar några på varsin bucklig bildörr medan andra svetsar i en annan ände av den stora lokalen.

Snart färdig billackerare

Novembersolen letar sig in genom verkstadsrutorna och träffar Klara Olsson i ansiktet när hon berättar att hon kommit till Sverige från Irakiska Kurdistan, och att hon arbetade som simlärare där. Men nu utbildar hon sig till billackerare och plåtslagare.

– Jag tycker det är jätteroligt, och jag trivs på utbildningen. Jag hoppas att jag lär mig fort och att jag kan börja jobba snart, säger hon.

Det är just det som är meningen, att studenterna ska komma ut i arbete snabbt. De är tolv som började utbildningen i september i år. När de är färdiga efter två år kan de arbeta som skadereglerare med att knacka ut plåtskador och lackera skadade bilar, ett kunnande som efterfrågas idag.

– Det är ett väldigt stort behov av kunnig personal inom karosseri och lackering. På Nobelgymnasiets fordonsprogram har vi tät kontakt med branschen och många av företagen har flaggat tydligt för att de behöver mer folk, säger biträdande rektor på Nobelgymnasiet, Jonny Lindström.

Svenska – ett komplicerat språk

Tre dagar i veckan läser studenterna svenska för invandrare, och två dagar i veckan arbetar de praktiskt i Nobelgymnasiets lokaler. Det kräver eftertanke från lärarnas sida.

– Jag har lärt mig att vi har ett väldigt komplicerat språk, vad vi kallar saker för i verksamheten, så det har man fått tänka till väldigt mycket, vad saker och ting heter och hur man ska förklara det tydligt, säger Johnny Djäken, en av lärarna på utbildningen.

Studenten Klara Olsson står med en svets i handen, redo att ta sig an dagens uppgift. Men när hon är klar med utbildningen vill hon gärna arbeta som lackerare, det tilltalar henne mest.

– Jag vill jobba med färg, för jag älskar färg. Jag tror att det passar mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.