Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur flera karlstadsbor väljer matvaror när de handlar och här även varför Nifas vd tycker det är särskilt viktigt nu att värmländska matföretag överlever. Foto: Sayed Parwani/SVT

Lokalproducerat eller lågpris – så väljer några Karlstadsbor

Uppdaterad
Publicerad

Hos Nifa, branschföreningen för värmländska matföretag, pratar man om ett trendbrott där lågprismat går före lokalproducerad mat hos konsumenterna.

– Jag är nog en snåljåp, säger Jonas Haglund, på väg in i en matbutik i Karlstad.

Oron hos lokala matföretag är enligt Nifas vd Claes Jonasson ganska stor. Främst för den höga inflationen och de höga elpriserna ska hålla i sig.

– Det kommer på sikt skapa utmaningar. Men det finns fortfarande en positiv anda att konsumenten kommer välja lokalproducerat och se att kvaliteten är högre än importerat lågpris, säger Clas Jonasson.

Samtidigt förstår han att konsumenter väljer lägre pris.

– Absolut, jag har stor respekt för det. Men vi lägger en oerhört liten andel av vår disponibla inkomst på vår matkasse, jämfört med för 30-40 år sen. Vi kanske måste prioritera att lägga lite mer på maten.

Hör hur flera Karlstadsbor väljer matvaror när de handlar och här även varför Nifas vd tycker det är särskilt viktigt nu att värmländska matföretag överlever.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.