LRF Värmland uppmanar allt med mark att skörda på grund av foderbristen. Foto: SVT

LRF Värmland: Skörda det som skördas kan

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket stor brist på foder och bete till djuren. Därför uppmanar nu LRF Värmland alla som har mark, att skörda det som skördas kan, även om marken ligger i träda.

För även om torkan är utbredd finns oskördade vallar i framförallt norra Värmland, och nu lovar Jordbruksverket dispens för att skörda arealer som annars inte skulle få skördas förrän senare.

– Ingen ska drabbas av sanktioner eller indragna ersättningar för att man tagit reda på det gräs som finns, säger Patrik Olsson, ordförande på LRF Värmland.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin och LRF:s ordförande Palle Borgström höll på måndagen en presskonferens om torkan.

– Om situationen fortsätter in i augusti kommer vi ha ett rent krisläge i Sverige, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

”Läget är exceptionellt”

Enligt Jordbruksverket är läget exceptionellt, och nu lovar generaldirektören Christina Nordin att Jordbruksverket ska göra allt som står i myndighetens makt för att motarbeta krisen.

Både regellättnader och dispenser är på gång, liksom åtgärder som likviditetsrådgivning för jordbruksföretagen.

”Skörda allt!”

Patrik Olsson på LRF Värmland uppmanar nu alla som har mark att oavsett om marken ligger i träda eller normalt sett inte används, ta reda på det gräs som finns.

– Det kommer att ha ett värde för någon. Om kvalitén inte är tillräckligt bra som foder, kan det vara till nytta som strö, så skörda allt, säger han.

Hoppas på EU-stöd

Sverige hoppas få krisstöd från EU för att hjälpa bönder som drabbats av torkan. Fast det räcker kanske inte i alla fall. Många företagare riskerar att slås ut. Och enligt LRF kommer årest torka att få konsekvenser för lantbruksföretagarna under flera år framöver. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht uppger att han har nära kontakter med EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan om möjligheterna för Sverige att få pengar ur EU:s krisfond. Det skulle kunna ge bönderna lite bättre chanser att överleva som företagare. Men hur mycket pengar som skulle behövas vill han inte säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.