Sven-Erik Bucht höll pressträff på måndagen med anledning av det torra väder som drabbat jordbruket. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen samtalar med EU om krisstöd till jordbruket

Uppdaterad
Publicerad

Spannmålsproduktionen och djurhållningen lider svårt av det torra vädret. Därför höll landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) en pressträff på måndagen med LRF och Jordbruksverket om det akuta läget för Sveriges lantbrukare.
Ministern framförde att samtal förs med EU-kommissionen om att betala ut ersättning till bönder.

Det var en samlad landsbygdsminister som bjöd in till pressträff på regeringskansliet. Anledningen var att prata om regeringens arbete med att hjälpa svenska bönder som får se sina skördar bli förstörda och matförsörjningen till djuren minska kraftigt på grund av torkan.

– Situationen är allvarlig och mycket allvarlig på vissa platser, sade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

Vädjar till EU om hjälp

– Ett stort problem är bristen på foder och bete till djuren. Den första vallfoderskörden gav 50 till 70 procent av en normal skörd, och den andra bara 0 till 30 procent. Även den tredje kommande vallfoderskörden är i stor fara, sade Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin.

För att kompensera jordbruket för de skördar som nu torkar ut för regeringen samtal med EU-kommissionen om möjligheten att få pengar från EU:s krisfond.

– Min bedömning är att EU-kommissionen tar det här på största allvar, sade Bucht.

Se presskonferensen i sin helhet i SVT Play och nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer