Foto: SVT / arkiv

Laholms kommungräs blir djurfoder

Publicerad

Ytterligare en kommun har gett grönt djur för lantbrukarna att använda deras grönområden för att kunna utfodra sina djur. Den här gången är det Laholm.

”Vi på kommunen vill naturligtvis hjälpa till. Det gräs som inte har klippts eller växer på utarrenderad mark kan man få klippa. Men jag tror tyvärr inte att det kommer att täcka hela behovet som finns hos våra lantbrukare”, skriver Mikael Lennung på mark och exploatering på Laholms kommuns hemsida.

Får reservera ytor

Torkan har gjort situationen tuff, till och med akut, för många lantbrukare och djurägare runtom i länet. I slutet på förra veckan gick Varbergs kommun ut och erbjöd ett flertal grönytor inne i tätorten till behövande. Både mail och samtal rasade in på kort tid.

För att gräset ska räcka till så många som möjligt får en lantbrukare endast reservera en grönyta.

Precis som i Varberg får inte det kommunala gräset i Laholm säljas vidare. Lantbrukarna får heller ingen ersättning för att klippa det.

Lantbrukarna har ansvar

Kommunen tar heller inte ansvar för att det kan finnas stenar, burkar, plast eller annat olämpligt i gräset. Därför ansvarar lantbrukaren för eventuella skador som kan uppstå på marken eller närliggande bebyggelse i samband med gräsklippningen.

Om torkan består till hösten när grönytorna brukar klippas igen kommer erbjudandet att kvarstå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer