• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: TT/Arkiv

Djurskyddshandläggare: ”Ett svart moln av oro framför oss”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste månadernas svåra torka gör att det råder stor brist på bete och foder i stora delar av landet. I sydöstra Sverige råder det just nu extrem torka vilket ha lett till akut brist på foder till nötkreatur och får.

– Vi ser ett stort svart moln av oro framför oss, säger Karin Eklund som är djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar.

Även om oron är stor i dagsläget, så är den än större när Karin Eklund blickar framåt. Lantbrukare har sedan en månad tillbaka börjat fodra med det lager som egentligen var tänkt att användas under hösten och vintern.

Torkan i småland 2018

Det i sin tur har lett till en akut foderbrist vilket gör att lantbrukarna måste göra sig av med djuren eftersom de saknar mat. Men köerna till Scan och KLS slakterier är långa.

– Slakterierna är fullbokade fram till januari nästa år, det finns ont om bete för djuren och det finns nästan inget foder att köpa. Så man kan ju undra vart djuren ska ta vägen. Det kan verkligen bli oerhörda problem, säger Karin Eklund.

Orolig allmänhet

Länsstyrelsen har under den senaste tiden blivit kontaktade av flera oroliga människor, dels av lantbrukare som oroas av situationen, dels av allmänheten som har sett betesdjur gå i hagar utan tillgång till bete.

– Den typen av anmälningar har ökat den senaste tiden,  då åker vi ut och tittar till djuren och har de tillgång till foder och är vid gott hull så är det ju inga problem, även om det är brunt och sönderbränt i hagen, säger hon.

När det handlar om lantbrukarna och deras situation framöver, så säger Karin Eklund att man från Länsstyrelsens sida kommer att försöka se till den enskilda lantrukarens situation, för att kunna underlätta.

Sedan ett par veckor tillbaka har Länsstyrelen i Kalmar gett dispens för att lantbrukare ska få skörda mark i träda.

Vad är mark i träda?

Träda innebär att inte använda åkermark till produktion av jordbruksprodukter. Produktion av jordbruksprodukter på åkermark är när du odlar, skördar eller låter dina djur beta på åkermarken.

Vid odling anses du ha börjat med att producera jordbruksprodukter när du sår en gröda som ska bli en jordbruksprodukt. Jordbruksprodukter är det mesta som kan bli mat eller foder.

Hur lång tid åkermark i träda ska ligga beror dels på vilka ekonomiska stöd som söks och dels var i landet åkermarken finns i träda.

Vad innebär det att bryta en träda?

Att bryta en träda innebär att du tar in åkermark i produktion.

Det gör du när du:

  • skördar
  • sår in ny gröda
  • låter dina djur beta åkermark som ligger i träda

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet