Torkan gör att situationen för många lantbrukare börjar bli akut. Foto: Hasse Holmberg / TT

Kalmar kommun: ”Nu är läget akut”

Uppdaterad
Publicerad

Torkan gör att situationen för många lantbrukare börjar bli akut. Därför erbjuder nu även Kalmar kommun lantbrukare att komma och beta eller skörda på kommunens marker.

Torkan slår hårt mot foderskördarna och igår meddelade Mörbylånga kommun att delar av kommunens mark står till förfogande för behövande bönder. I samma veva bestämde sig även Kalmar kommun för att de marker som kommunen äger, men som ingen brukar, ska kunna skördas eller betas.

– Jordbrukare som finns i närheten av marken får själva titta på marken och se vad de kan använda, säger Mats Degnert, förvaltare av Kalmar kommuns jordbruksmarker.

Torkan i småland 2018

Anmälan via hemsidan

Om de finner marken användbar så kan de sedan gå in på kommunens hemsida och logga in med e-legitimation för att anmäla sig intresserade av att bruka marken.

– Därefter kollar vi upp om marken är lämplig och tillgänglig och svarar via SMS eller mejl, säger Mats Degnert.

Flera har redan anmält sitt intresse

I nuläget är det redan fyra till fem personer som anmält sitt intresse och minst en som fått godkänt att använda ett område. Kommunen tar 500 kronor per hektar i ersättning. Det är första gången Kalmar kommun hyr ut mark så organiserat även men även sedan tidigare finns det markägare som arrenderar mark av kommunen.

–  Men nu är läget akut och vi behöver snabbt hitta mer mark. Därför väljer vi att lägga uppgiften på jordägarna själva, säger Mats Degnert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan i småland 2018

Mer i ämnet