Blodsockernivån ökar kraftigt när hästen äter gräs med hög sockerhalt. Det kan vara svårt för hästens kropp att hantera. Foto: Sanne Kleiner

Torkan gör att ovanligt många hästar blir sjuka

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren är en ljuvlig tid för hästar, men det är också en årstid när många hästar får uppsöka veterinären. Årets torka har lett till att ovanligt många hästar drabbats av fång.

En av de hästar som drabbats av fång för första gången är Janni Malmgrens häst La Witch. Hon blev allvarligt sjuk strax innan midsommar i år.

– Hon mådde inte bra, man såg på hela allmäntillståndet på henne att hon hade väldigt ont. Hon var varm i hovarna och ville inte gå. Det är tydliga tecken på att hon har fång, säger Janni Malmgren.

Orsaken till att en häst drabbas av fång är flera. När gräset är så torrt som det är nu får det en annan sammansättning och sockerhalt som hästarna inte är vana vid.

I värsta fall måste hästen avlivas

Hästveterinärern Louise Karlsson berättar att gräset får en annan sammansättning och sockerhalt som hästarna är känsliga för.

– I samband med att torkan kom så har vi sett fler fånganfall. Framförallt har det varit många hästar som fått fång som inte haft det tidigare, säger Louise Karlsson.

En häst som får fång får väldigt ont i sina fötter och måste behandlas akut. Fången går inte att behandla i sig utan det är  smärtan som måste hävas. De hästar som inte blir friska från sjukdomen måste i värsta fall avlivas, men i de flesta fall hjälper det med smärtstillande.

Har blivit allt vanligare

Sjukdomen har blivit vanligare under åren. Den förekommer året runt men är som vanligast under vår och sommar, även om det här året har stuckit ut lite extra.

– Det som avviker från andra år är att det har varit så himla torrt. Det är ovanligt att vi har det så här tidigt och det är hästarna inte vana vid, säger Louise Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer