Björn Hellberg: ”Utan vatten kan vi tyna bort” Foto: Rickard Widgren/SVT

Bevattningsförbudet hotar tennisklubbens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Hjälp oss med vatten, annars lägger vi ner. Det är Laholms tennisklubbs ultimatum till kommunen. Klubbens styrelse med Björn Hellberg i spetsen har tröttnat på att anläggningen inte tas om hand av ägaren Laholms kommun.

Bevattningsförbudet i södra Halland har ställt till det för den snart 100 år gamla tennisklubben i Laholm. Grusbanorna behöver vatten. I snart två säsonger har klubben på eget bevåg ställt dit en vattentank för att kunna hålla liv i banorna. En akutlösning som är ohållbar i längden, menar klubbens ordförande Håkan Bergman.

– Vi känner oss förbisedda av kommunen. Får vi inte hjälp måste vi lägga ner verksamheten. Det är en projekteringsmiss från början av kommunen som kopplade på dricksvatten för att vattna banorna, säger han.

Vattenbrist

Tidigare ägde Laholms tennisklubb sin egen anläggning. Men sedan kommunen tagit över marken har klubben flyttat till ortens centrala delar vid stadsparken, med kommunen som ägare över anläggningen. Det är där skon klämmer. Klubben menar att om de ägt sin egen anläggning hade de själva kunnat investera i en borrad brunn.

”Aldrig varit med om liknande”

Tennisprofilen Björn Hellberg har varit med i klubben i 60 år är minst sagt upprörd.

– Jag har besökt hundratals tennisanläggningar och har under alla mina år som tennisjournalist aldrig varit med om något liknande, säger han.

Christer Sjöö, generalsekreterare vid Svenska Tennisförbundet. Foto: Rickard Widgren/SVT

När SVT Nyheter Halland möter upp klubbens styrelse finns även Svenska Tennisförbundets generalsekreterare på plats för att visa sitt stöd.

– Att inte vattna tennisbanor av grus är som att inte klippa gräset på en fotbollsplan. Banorna spricker och går sönder om de inte får vatten, säger Christer Sjöö.

Otydligt avtal

På kommunen menar man att avtalet mellan kommunen och tenniskklubben är otydligt och måste skrivas om. Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande, säger till SVT Nyheter Halland att man behöver hitta en långsiktig lösning men att det är viktigt att det ska vara lika för alla föreningar i kommunen. En tänkbar lösning är att borra en brunn vid anläggningen. Då är det inte uteslutet att klubben själva får står för den kostnaden. Något som är otänkbart för föreningen eftersom de inte äger marken själva.

– Om tre år fyller tennisklubben 100 år. Om vi överhuvudtaget existerar då. Utan vatten tynar vi bort, avslutar Björn Hellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist

Mer i ämnet