Mätningarna visar att luften fortfarande är för dålig. Foto: SVT

Luften i Arvika fortfarande för dålig

Uppdaterad
Publicerad

Luftföroreningarna i Arvika centrum har sjunkit, men är fortfarande höga. Det visar nya siffror som presenterades på onsdagen. 

Mätstationen  i Arvika centrum står bredvid kommunhuset och den mäter kvävedioxid och partiklar i luften. Arvika har dragits med dålig luft i centrum i många år men nu verkar det som halterna är på väg ner.

– Partiklarna minskar och de andra luftföroreningarna minskar historiskt sett. De är bra men vi jobbar vidare, säger Peter Söderström (S), kommunalråd.

Mätt sedan 2004

Arvika har mätt luftföroreningar sedan 2004. Kommunen har satt in flera åtgärder för att förbättra luften, till exempel: sänkt hastighet, få folk att välja ringleden runt stan istället för att köra igenom, kommunen har köpt in mer miljövänliga bilar och på våren försöker man få bort vinterns sand från vägarna så fort som möjligt.

– Arvika ligger som i en gryta och är extra känsligt för utsläpp från framförallt trafik. Vi beroende av klimatet för att få bort föroreningarna. De stannar kvar i grytan och vi får inversion som det heter när det lägger sig som ett lock, säger Peter Söderström (S).

Fortfarande inte bra nog

Men trots alla åtgärder är det fortfarande så att antalet dagar med höga partikelhalter är för många. Gränsen ligger på 35 dagar per år och 2016 ligger Arvika fortfarande på 37. Nu planerar kommunen för ytterligare åtgärder:

– Fortsätta att få folk att välja ringleden, fortsätta bygga ut cykelinfrastrukturen och bygga ut laddinfrastrukturen för elbilar. Det kommer vi att sätta fart på här i Arvika nu, säger Peter Söderström (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.