I Höljes slog man publikrekord, 45.100 personer såg rallycrosstävlingarna.

Lugnt för polisen under helgens evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Rallycross-VM i Höljes och gratisfestivalen Putte i Parken i Karlstad lägg därtill ett strålande väder, en helg som på pappret skulle tyda på att polisen haft fullt upp. Men i arresten ekar det tomt.
– Det är väldigt ovanligt att det ser ut såhär, speciellt under semesterperioder, säger Tommy Bodin på polisens krimjour.

– Det betyder att vi inte haft någon som sitter i arresten och är misstänkt för något brott, berättar Tommy Bodin.

Men inte heller fyllecellen har varit välbesökt av personer som omhändertagits enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.

LÄS MER: Lugn första kväll på festivalen

– Det rör sig om högst femton personer på hela helgen här i Karlstad, det är mycket ovanligt en sådan här helg. Det verkar som att folk lyssnat på oss, säger Eva Högfeldt Pettersson, stationsbefäl i Karlstad.

I Höljes ska ett 20-tal personer ha omhändertagits för fylleri eller ordningsstörning i helgen.

Få sexuella ofredanden

Förra årets Putte i Parken genererade en våg av anmälningar om sexuella ofredanden, men under årets festival har det hittills bara kommit in tre anmälningar och tillvägagångssättet verkar skilja sig från förra året.

– Då var det många som anmält att de omringades av flera män som ofredade dem, i de här tre fallen är det tre ensamma gärningsmän, säger förundersökningsledare Tommy Bodin.

LÄS MER: Flera fall av sexuellt ofredande

Vad som är orsaken till att antalet anmälningar minskat kan han inte uttala sig om, men under årets festival har både polisen och arrangören använt övervakningskameror.

Men festivalgeneralen Niclas Lagerstam tror att det förebyggande arbetet kan ha gjort sitt till.

– Sedan har publiken varit väldigt skötsam. De fall vi haft i år har inte varit på festivalområdet utan i anslutning till, och det känns ju bra även om det inte ska hända någonstans naturligtvis, säger han.

LÄS MER: Kameraövervakning på Putte i Parken i sommar

I Höljes har man också fått in tre anmälningar om sexuellt ofredande.

– Det finns utpekade gärningsmän i de fallen. Ofredandet har föregåtts av en kontakt och man känner varandra vid namn, säger Tommy Bodin.

Putte i Parken lockade mellan 60.000-70.000 besök och i Höljes slog man rekord med 45.100 besökare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer