Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lujain, 23, födde på parkeringen utanför BB i Karlstad Visa alla (3)
Visa alla (3)

Lujain, 23, födde på parkeringen utanför BB i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

När vattnet gick fick föräldrarna Lujain och Wael bråttom. Efter att ha kört i ilfart från Kristinehamn till förlossningen i Karlstad kom de inte in och det slutade med att Lujain fick föda sitt barn utanför entrén.
– Jag var mycket rädd och jag hade mycket ont. Min man började ringa på dörren men ingen kom, säger 23-åriga Lujain Mohammad Jaber.
Nu ska Region Värmland utreda händelsen.

Paret har ett barn sen innan och visste vart de skulle åka. När de kom fram till BB var pappan Wael Sawan stressad och försökte förgäves trycka på de olika knapparna utanför entrén, men såg inte förlossningsavdelningens telefonknapp som satt på andra sidan entrén bakom en soptunna.

– Jag började trycka på dörren och tutade med bilen. Det var ingen som svarade, säger Wael Sawan.

Hann föda

Det var mitt i natten och entrén var låst. Wael fick kontakt med förlossningspersonal per telefon, men ingen kom ner och öppnade. Han körde i panik mot akutmottagningen istället, men barnmorskan i telefonen bad honom åka tillbaka till BB entrén.

– Jag skrek till min man ”Babyn kommer! Babyn kommer i bilen!” säger Lujain som sen hann föda sitt barn på parkeringen innan personal tillslut kom ut och tog över.

– Jag var mycket rädd, säger mamman Lujain Mohammad Jaber. Foto: SVT

Kamera vid entrén

En barnmorska som jobbar på förlossningen säger till SVT Nyheter Värmland att entrén är låst nattetid för att obehöriga inte ska kunna komma in, och att patienter får trycka på en knapp för att få kontakt med personalen.

Ringklockan låter som ett larm på hela avdelningen och personalen tittar då i entrékameran för att se vem det är som ringer på.

Ska utredas

Exakt vad som hänt kan områdeschefen för slutenvården, Petra Svedberg, inte svara på. Region Värmland kommer göra en händelseanalys för att se om en Lex Maria-anmälan behöver göras.

– Där kommer vi titta på alla typer av orsaker. Både på hela vårdförloppet, på samtalen, varför personalen inte kom ner. Vi tittar på alla delar, säger Petra Svedberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer