Foto: SVT

Lysande recensioner för ”Les Misérables”

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags hade den premiär på Wermland Opera. Och i recensionerna som följt har superlativen haglat.

För 20 år sedan sattes den upp i Karlstad första gången. Musikalen som år efter år utsetts till världens bästa och som sedan urpremiären år 1980 har spelats i 43 länder. När Wermlandsoperan sätter upp den för andra gången är det med delvis samma huvudrollsinnehavare.

Musikalen bygger på Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn och handlar om en mans kamp för att bryta med sitt forna liv och bygga något nytt för sig själv och sin styvdotter i det efterrevolutionära Frankrike. Landet kokar av missnöjda studenter som hävdar sin rätt till frihet, jämlikhet och broderskap.

Och runt om i landet har uppsättningen kreerat positiva omdömen.

DN:s Johan Hilton skriver att den är ”i världsklass” och ”en föreställning som alla borde se” som ”drabbar åskådaren med full kraft”. Han pekar på en ensenble som nästan helt saknar skönhetsfläckar och en scenisk auktoritet som är i det närmaste absolut.

Också lokalt har produktionen hyllats bland annat av NWT:s Gunilla Rung Klint som tycker det är en storartad föreställning som hon tror kommer at älskas av många. VF:s Lars Johansson skriver om en fullkomligt sprudlande show som med råge håller vad den lovar med en snygg scenografi och en bra orkester.

När Wermland Opera i höstas hade audition till föreställningen var intresset stort – ett inslag om det kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.