Bosse Henriksson (M) och den politiska majoriteten i Hammarö vill bygga förskola där Mömoskolan nu ligger.

Förslag: förskola på Mörmon-området

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Hammarösamverkan vill bygga förskola på platsen där Mörmoskolan står, som ska rivas på grund av omfattande fuktproblem. Det skulle ge 180 nya förskoleplatser.

– Vi måste göra det här på lång sikt, för vi växer ju, säger kommunalrådet Bosse Henriksson (M).

Under måndagen höll kommunstyrelsen i Hammarö sammanträde och lägger nu fram ett förslag till kommunfullmäktige om att bygga förskola vid platsen där Mörmoskolan nu ligger, efter att den rivits.

Förslaget gäller 12 nya avdelningar, med 15 barn på varje.

– Tanken är att gå ifrån de här villaförskolorna som vi har. De har inte varit bra varken pedagogiskt eller ekonomiskt, säger Bosse Henriksson.

Förslaget röstades igenom av den blågröna majoriteten tillsammans med obundne Anders Ahl. S och V motsatte sig förslaget och ville istället bygga en F-6-skola där Mörmoskolans högstadium ligger, och låta bygga förskola vid Götetorps gamla skola. Men så blir det alltså inte.

– Vi tycker att det är en väldigt bra plats för en förskola. Det är centralt ur ett miljöperspektiv, man kan cykla och ta buss dit och platsen har ett stort upptagningsområde runt ön, säger Bosse Henriksson om varför Mörmon lämpar sig bättre för en förskola.

Vid gamla Götetorpsskolan blir det nu F-6-skola, som beräknas stå färdig lagom till höstterminen 2021.

Vill ha bort barackerna inom två år

På samma möte tog politikerna beslut om att investera 455 miljoner kronor i skolorna på Hammarö: 276 miljoner till en ny F-6-skola vid Hammarlunden, och 179 till Götetorps F-6. Tanken var även att ta beslut om att rusta upp Hammarlundens högstadie, så att det håller i 15 år till, men den frågan skjuts på framtiden, i väntan på en kostnadskalkyl för förslaget.

Mörmoskolan står i nuläget tom och eleverna i årskurs 7-9 undervisas i en så kallad modulskola, alltså i ersättningslokaler som står på området sedan höstterminen 2018.

– Jag skulle helst vilja få bort barackerna inom två år, säger Bosse Henriksson.

Mörmoskolan ska rivas, men skyddsrumen som ligger i backen under lokalerna ska få vara kvar.

– Vi får inte ta bort dem, utan de måste finnas kvar. Det är andra som bestämmer detta, säger Bosse Henriksson.

I klippet ovan kan du höra en förälder berätta om hur fuktskadorna på Mörmoskolan har påverkat hennes sons mående.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.