Förälder: ”Det är näsblod och huvudvärk hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

De allvarliga problemen med fukt på Mörmoskolan på Hammarö finns kvar och nu väljer kommunen att satsa 38 miljoner kronor på en ny modulskola. Den ska stå klar i höst men fram till dess måste personal och elever vara kvar i de fuktskadade lokalerna – något som upprör föräldrarna.

– Både min son och hela hans klass har haft mycket luftvägsinfektioner och varit sjuka väldigt mycket. Vissa ligger på en frånvaro på 25 procent. Det är näsblod och huvudvärk i princip hela tiden, säger Katja Svensson.

Många uppger samma vittnesmål

Katja Svenssons son går på Mörmoskolan på Hammarö. Han har haft mycket huvudvärk och återkommande luftvägsinfektioner under de två första åren på skolan. Flera andra föräldrar SVT Nyheter Värmland pratat med uppger liknande problem hos sina barn. Tidigare i år berättade en av dem att hennes barn aldrig blir helt frisk, utan får feber och har ont i huvudet och ont i halsen om vartannat. Han är frisk någon dag och sedan sjuk igen – men på loven är han frisk.

Hammarö

Kommunen satsar på paviljonger

Mätningar förra året visade på allvarliga fuktproblem i skolans lokaler och personalen fick flytta ut till moduler förra våren. Flera mätningar av luftkvalitén gjordes under förra året och under vintern men fuktproblemen kvarstod. Därför fattade nyligen kommunen beslut om att stänga skolan i höst och satsa 38 miljoner kronor på en tillfällig modulskola. Men eleverna måste gå kvar i lokalerna fram tills vårterminens slut.

– Proverna och svaren visar att det ska var okej att vistas i lokalerna, det är det vi utgår från. Men vi hade två alternativ, att renovera eller att flytta ut. Då flyttar vi ut och har paviljongskolan klar till hösten. Så småningom är planen att eleverna ska flytta till Hammarö utbildningscenter, säger Per Aspengren (S), kommunalråd.

”Går knappt att andas där inne”

Katja Svensson har länge undrat varför sonen har varit sjuk. När hon fick veta att det finns allvarliga fuktproblem på skolan kände hon en viss lättnad.

– Men jag önskar att det gjorts mätningar tidigare, eftersom det redan innan märkts att det varit dålig luft. Man måste ha fönstren öppna, det går knappt att andas där inne.

Hur tycker du att kommunen har hanterat oron från er föräldrar?

– Jag personligen tycker att den oro som vi har uttryckt inte direkt har fått några skarpa svar. Det har heller inte varit jättetydliga besked eller information till oss föräldrar om hur det ser ut egentligen i lokalerna, säger Katja Svensson.

Mörmoskolan kan bli badhus

Just nu pågår arbetet med att bygga en paviljongskola. Vad som händer med den gamla skolbyggnaden är oklart men kommunalrådet tror på rivning och ett nybygge på platsen.

– Jag hoppas vi kan bygga en simhall. Ambitionen under mandatperioden är att vi ska fixa ett badhus. Men först och främst är det nu skolorna vi satsar på, säger Per Aspengren (S).

 Vad som händer med eleverna på Mörmoskolan i höst, om modulskolan inte är klar, det vet inte kommunalrådet.

– Då har vi ett problem, vi har inga lokaler alls. Då måste vi lösa det på ett annat sätt men jag vet inte i dagsläget hur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hammarö

Mer i ämnet