• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsvetaren berätta om hur den politiska kartan i länet ritas om. Foto: SVT

Valet ritar om den politiska kartan i Värmlands kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska kartan i Värmland ritas om. Det blir maktskifte i regionen och i flera av länets kommuner efter valet. Enligt Anders Broman, statsvetare vid Karlstads universitet, finns det flera orsaker till det. Bland annat att Centerpartiet gjort ett historiskt dåligt val.

– Ett riktigt svagt val utifrån hur det brukar se ut i Värmland, säger han.

I Sunne, till exempel, har Centerpartiet suttit vid makten i decennier. Nu tar istället en allians med Moderaterna, Liberalerna och Hela Sunne över styret.

Där tappar Centerpartiet fyra av sina elva mandat. Partiet backar i länets samtliga kommuner och i regionvalet. Trots det ska de vara med och styra i den nya S-ledda majoriteten i Region Värmland. Centerpartiet är även med i det nya styret i Karlstads kommun, i Kristinehamn och troligtvis också i Arvika.

Valet 2022 Värmland

Missnöje i Sunne och Storfors

Enligt Anders Broman är det i Sunne och Storfors som väljarna allra tydligast visat sitt missnöje med den politik som förts och har därför röstat för maktskiften.

Han pekar också på andra trender när det gäller valresultatet. Sverigedemokraterna går till exempel framåt i alla länets kommuner förutom i Hagfors där man har ett starkt lokalt parti som styr i form av Oberoende realister.

I Filipstad förlorar Socialdemokraterna makten då Moderaterna tar över tillsammans med Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Nytt styre presenteras i Arvika

Socialdemokraterna ska i Arvika presentera ett nytt styre under torsdagen tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Det är ännu inte klart med nya politiska ledningar i flera andra kommuner, en dryg månad efter valet. Bland annat i Årjäng och Storfors. Där kan det dröja till nästa vecka innan det är klart, medan det i Eda kan bli en uppgörelse senare den här veckan.

Även i Kil och Grums krävs nya samarbeten för att få till majoritetsstyren. Där pågår förhandlingar mellan partierna.

Så här ser det ut i länets kommuner

Karlstad: Socialdemokraterna tar över tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet.

Kristinehamn: Socialdemokraterna tar över tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Sunne: Moderaterna, Liberalerna och Hela Sunne tar över för att styra i minoritet.

Filipstad: Moderaterna tar över tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

Arvika: Socialdemokraterna väntas fortsätta leda kommunen tillsammans med Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet (partierna har en pressträff på torsdagen).

Hammarö: Ännu inte klart.

Eda: Ännu inte klart.

Årjäng: Ännu inte klart.

Storfors: Ännu inte klart.

Kil: Socialdemokraterna fortsätter styra med Centerpartiet och den nya samarbetspartnern Miljöpartiet (meddelades 14/10)

Grums: Socialdemokraterna tappar sin egen majoritet och behöver samarbete med något parti. Inte klart.

Munkfors: Socialdemokraterna har fortsatt egen majoritet i kommunen.

Säffle: Centerpartiet fortsätter leda kommunen tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Torsby: Socialdemokraterna fortsätter att styra, nu i minoritet.

Hagfors: Oberoende realister fortsätter att styra i minoritet.

Forshaga: Socialdemokraterna och Centern fortsätter i den politiska ledningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Värmland

Mer i ämnet