Malin Enarsson, kock på Kyrkebyskolan i Arvika, tycker det är bra att den offentliga måltiden uppmärksammas. Foto: SVT

Fokus på den offentliga måltiden

Uppdaterad
Publicerad

I år på Måltidens dag uppmärksammas den offentliga måltiden särskilt. SVT besökte köket i Kyrkebyskolan i Arvika.

⁃ Den offentliga måltiden behöver uppmärksammas, den brukar underskattas, så det här är jättebra, säger kocken Malin Enarsson.

Köket i Kyrkebyskolan kan numera stoltsera med en SM-titel. För bara några veckor sedan vann kocken Malin Enarsson och två av henne kollegor SM i utomhusmatlagning. Men deras vardag består av en helt annan slags matlagning. Varje dag lagar de mat till 2500 personer i det här köket. 

⁃ Det krävs bra organisation. Vi är ett starkt arbetslag och det måste flyta på där alla har sin uppgift, säger Malin Enarsson. 

Vad är viktigast att tänka på?

⁃ Det ska se fräscht ut. Vi lagar både till barn och äldre i det här köket och det är viktigt att maten ser aptitlig ut. 

Den offentliga måltiden

Under de senaste cirka 20 åren har Måltidens dag infallit den tredje torsdagen i oktober. I år uppmärksammas den offentliga måltiden extra mycket. 

⁃ Det är ju unikt i världen att lägga skattepengar på måltider som vi gör här i Sverige och vi vill även slå hål på myter om att offentlig mat är andra klassens mat, de senaste tio åren har man kommit väldigt långt i de här storköken, säger Eva Sundberg, projektledare på MATtanken som är med och arrangerar den Offentliga måltidens dag. 

Eleverna valde mat

Kyrkebyskolan valde att uppmärksamma dagen med att bland annat bjuda in politiker till studiebesök och lunch, och just den här dagen hade elever fått vara med och bestämma menyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.