Gränsstoppet hindrar Sofia från att träffa sin son. Foto: SVT/Privat

Mamma Sofia har fått hem sin Herman

Uppdaterad
Publicerad

Vi har tidigare berättat om Sofia Krogh i Skillingmark som har gemensam vårdnad med pappan i Norge och inte fått träffa sin son sedan gränsen mot Norge stängdes. Nu kan vi berätta att situationen har löst sig. Åtminstone för tillfället.
– Han är hemma hos mig nu men vi vet ju inte hur det blir inför nästa byte på måndag, säger hon.

Sofia Krogh bor på den svenska sidan gränsen och har gemensam vårdnad om nioåriga sonen Herman med pappan som bor på norska sidan gränsen. En gräns som tidigare inte ställt till det när Herman ska byta boende varannan vecka – men där det blev problem när gränsen stängde.

– Jag har försökt få besked från alla tänkbara håll, men ingen vet vad som gäller, sa Sofia Krogh när SVT Nyheter Värmland träffade henne i förra veckan.

Sofia längtar efter sonen i Norge – oklart när han kan korsa gränsen  

Hur blir det vid nästa byte?

Genom att visa upp papper för gränspoliserna som visar att Sofia och pappan har gemensam vårdnad löste det sig till slut så hon fick ta hem sonen till Sverige och han slipper även regeln om två veckors karantän.

– Nu känner ju gränspolischefen vid Magnormoen där igen mig och kan vår situation. Men vad händer när vi ska byta på måndag om det är annan personal som jobbar då?

Oklar framtid

Hon tycker att reglerna för vad som gäller vid passering av gränsen fortfarande är diffusa och det är osäkert hur det kommer gå i fortsättningen när Herman ska mellan mamma och pappa på var sida gränsen.

– Vi är ju många här i gränstrakterna som är i samma situation. Coronan har ju också stora effekter på vanligt familjeliv, säger Sofia.

Tills vidare är det hemmaundervisning som gäller och Sofia försöker hålla på vanliga rutiner så gott det går.

– Vi försöker gå upp och ta på oss och borsta tänderna som vanligt innan det blir skolarbete hemma. Vi tar en vecka i taget och hoppas allt löser sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet