HVB-hemmet söder om Glava brann ner till grunden. Foto: Bengt Andersson

Man döms för mordbrand i Glava

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 50-årsåldern som brände ner HVB-hemmet Hillringsbergs gård söder om Glava har nu fått sin dom av Värmlands tingsrätt.

Mannen döms för mordbrand samt olaga hot och överlämnas nu till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Enligt åtalet tände mannen eld på pappersbitar på två ställen i byggnaden den 20 mars. HVB-hemmet, värt drygt 14 miljoner kronor, brann därefter ner till grunden. Under brandförloppet ska den åtalade även ha dödshotat en föreståndare på hemmet.

Mannen har erkänt mordbranden men varken erkänner eller förnekar olaga hot.

Han döms nu alltså till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning samtidigt som han ska betala drygt 213 000 kronor i skadestånd till totalt åtta olika personer samt Hillringsbergs Rehabcenter.

Allvarlig psykisk störning

I ett rättspsykiatriskt utlåtande bedöms den dömde mannen lida av en allvarlig psykisk störning och att han är i behov av psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.

Mannen är tidigare dömd bland annat för mord 1997, även då överlämnades mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.